Dostupni linkovi

Studija o otpadnim vodama: Korona virus u Italiji bio prisutan u decembru


Ljudi na ulazu u vatikanski muzej, Italija

Tragovi korona virusa pronađeni su u kanalizaciji dva grada u Italiji još u decembru, mnogo prije nego što je ta zemlja potvrdila prve slučajeve virusa, potvrdili su istraživači iz Italije, prenosi BBC.

Nacionalni institut za zdravstvo saopćio je da su tragovi virusa zabilježeni 18. decembra, što je pokazala analiza vode iz Milana i Torina.

Ovo je još jedan u nizu dokaza koji pokazuju da je virus vjerovatno kružio ranije nego što se mislilo.

Kineski zvaničnici potvrdili su prve slučajeve korona virusa krajem decembra prošle godine, dok su u Italiji prvi slučajevi potvrđeni sredinom februara.

Francuski istraživači su u maju testirali uzorke pacijenta koji je 27. decembra liječen u Parizu pod sumnjom da ima upalu pluća, ali su otkrili da je ustvari bio zaražen korona virusom.

A istraživanje u Španiji otkrilo je da su tragovi virusa u kanalizaciji pronađeni sredinom januara u Barceloni, odnosno oko 40 dana prije nego što su u ovoj zemlji potvrđeni prvi slučajevi bolesti COVID-19.

Španija: Borba za svaki život
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00

U svojoj studiji, naučnici u Italiji ispitali su 40 uzoraka otpadnih voda prikupljenih iz uređaja za pročišćavanje tih voda na sjeveru Italije u periodu od oktobra prošle godine do februara.

Uzorci iz oktobra i novembra bili su negativni, što pokazuje da virus još nije stigao, navela je stručnjakinja Instituta za kvalitet vode Giuseppina La Rosa.

Otpadne vode iz Bolonje počele su pokazivati tragove virusa u januaru.

Ovi nalazi mogli bi pomoći naučnicima da shvate kako se virus počeo širiti u Italiji, rekla je La Rosa. Dodala je i da istraživanje "ne podrazumijeva automatski da su glavni prenosnici koji su doveli do razvoja epidemije u našoj zemlji potekli iz ovih prvih slučajeva".

Lombardija je regija koja je u Italiji najteže pogođena korona virusom, a prvi slučajevi tamo zabilježeni su u februaru. Do sada je od COVID-19 u Italiji umrlo više od 35 hiljada osoba, prema podacima Univerziteta Jons Hopkins.

Miris pizze se ponovo širi Italijom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00

XS
SM
MD
LG