Dostupni linkovi

Transparency BiH: Prestati sa opstrukcijama usvajanja Zakona o sukobu interesa


Korupcija, ilustracija

Evidentno je da se sprječavanje sukoba interesa opstruiše na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini (BiH), što otvara prostor za brojne zloupotrebe i korupciju, te dovode do toga da brojni funkcioneri obavljaju po dvije i više nespojivih funkcija bez ikakvih posljedica, navodi se u otvorenom pismu Transparency Internationala u BiH Ministarstvu pravde i Savjetu ministara BiH.

Savjet ministara BiH, ističe se u otvorenom pismu, nije ispoštovao rok u okviru kojeg je prema zaključcima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH trebalo da uputi u proceduru nacrt Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH. Rok od 90 dana istekao je još u aprilu.

„Prijedlog Zakona u čijoj izradi je učestvovao i TI BiH, a koji su podržale i međunarodne organizacije, uključujući EU i OSCE, bio je pred poslanicima Predstavničkog doma 16. januara ove godine, ali je, umjesto izjašnjavanja o Prijedlogu, Predstavnički dom zadužio Savjet ministara da izradi vlastiti nacrt zakona što se do danas nije dogodilo. Zbog svega se stiče utisak da nadležne institucije opstruišu usvajanje ovog Zakona koji predstavlja jedan od ključnih mehanizama za prevenciju korupcije“, navode iz TI.

U pismu se dodaje i kako postojeće zakonsko rješenje ne sadrži sve neophodne mehanizme za sprječavanje sukoba interesa, nije u skladu sa međunarodnim standardima, te se pri tom uopšte ne primjenjuje.

U Transparency-ju podsjećaju da novi saziv Komisije za odlučivanje o sukobu interesa još od 2018. godine nije imenovan, pa brojne prijave već dvije godine nema ko da rješava.

„Podsjećamo da se u posljednjem izvještaju Grupe zemalja za borbu protiv korupcije Savjeta Evrope (GRECO) jasno navodi da u BiH ne postoji kredibilan i nezavisan mehanizam koji se bavi pitanjima sukoba interesa, te da su neophodne hitne izmjene u ovoj oblasti. Takođe, unapređenje ovog zakona jedan je od 14 ključnih prioriteta u Mišljenju Evropske komisije o aplikaciji BiH za članstvo u EU“, ističe se u otvorenom pismu.

Uz otvoreno pismo, TI BIH je na adresu Ministarstva pravde i Savjeta ministara BIH ponovo dostavio prijedloge sa kojima su saglasne sve relevantne međunarodne institucije, koje su takođe ranije apelovale da se Zakon usvoji.

Između ostalog predlaže se proširenje kruga lica na koje će se zakon primjenjivati, sprječavanje zloupotrebe javnih resursa za političku promociju, kao i uspostavu nezavisne komisije koja bi odlučivala o sukobu interesa.

XS
SM
MD
LG