Dostupni linkovi

Uhapšen migrant tokom pretresa kampa Bira u Bihaću


Migrantski kamp Bira u Bihaću, fotoarhiv

Jedan migrant je uhapšen zbog posjedovanja opojne droge kanabis nakon što su u petak rano ujutru (19. juni) pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Unsko-sanskog kantona izvršili pretres u migrantskom kampu Bira u Bihaću na zapadu Bosne i Hercegovine.

Kako je potvrđeno za Radio Slobodna Evropa u MUP-u Unsko-sanskog kantona, tokom pretresa pronađeno je i petnaest migranata koji su ilegalno ušli u kamp Bira i boravili u njemu, pa policija sada istražuje i na koji način su oni ušli u kamp.

Jedanaest migranata zatečeno je ispred kampa i svi će oni biti prebačeni u novoformirani kamp Lipa.

Pretres migrantskog kampa Bira izvršen je po naredbi Opštinskog suda u Bihaću s ciljem pronalaska predmeta koji se dovode u vezu sa izvršenjem više krivičnih djela, naveli su u kantonalnom MUP-u.

U akciji je učestvovalo sedamdeset policijskih službenika.

Migrantski kamp Bira, smješten je u samom gradu Bihaću, čije zatvaranje gradske vlasti traže mjesecima. U njemu, prema podacima Međunarodne organizacije za migracije (IOM), trenutno boravi 610 migranata.

U kampovima u Unsko-sanskom kantonu, prema podacima IOM-a, trenutno boravi više od 3.500 migranata, od čega ih je najviše u Lipi, oko 1.200.

XS
SM
MD
LG