Dostupni linkovi

Francuska zvaničnica: Ne odbacuje se mogućnost Bregzita bez dogovora


Francuski predsjednik Emanuel Makron i zvaničnica za evropska pitanja Ameli de Monšalin

Francuska zvaničnica za evropska pitanja Ameli de Monšalin rekla je da ne odbacuje mogućnost da trgovinski razgovori sa Velikom Britanijom budu okončani bez dogovora iako je u interesu Londona da sporazum bude postignut, javio je Rojters.

"Ništa ne odbacujem. Onima kojima je dogovor neophodan su Britanci. Ne mogu izdržati novi ekonomski potres nakon pandemije. Neće imati pristup bezbjednosnoj mreži kao što je Evropa i biće bez pristupa kriznom fondu", naglasila je ona.

Britanski premijer Boris Džonson rekao je 18. juna francuskom predsjedniku Emanuelu Makronu tokom njegove posjete Londonu da se razgovori o dogovoru nakon Bregzita ne mogu razvlačiti tokom jeseni.

De Monšalin je naglasila da EU neće pokleknuti pod pritiskom vremenskog roka, niti tempa koji želi da nametne London uz nadu da će Brisel popustiti.

Velika Britanija je izašla iz članstva EU 31. januara, ali je ostvaren vrlo mali napredak u razgovorima o budućim odnosima. Džonson i lideri EU navode da je dogovor moguće postići, ali obje strane naglašavaju da vrijeme ističe, te da ostaje mogućnost i da sporazuma ne bude.

U internom dokumentu do kojeg je došao Rojters navodi se da njemačka administracija traži od ostalih članica EU da se pripreme za Bregzit bez dogovora.

Prelazni period tokom kojeg Velika Britanija ostaje u carinskoj uniji EU i jedinstvenom tržištu ističe 31. decembra, a Džonson odbija da bude produžen.

XS
SM
MD
LG