Dostupni linkovi

Na Novom Zelandu ubijen policajac tokom rutinske saobraćajne kontrole


Policija, Novi Zeland, fotoarhiv

Novozelandski policajac je ubijen, a drugi je teže ranjen u Oklandu kada je na njih otvorena vatra nakon rutinske saobraćajne kontrole, izjavio je policijski zvaničnik Endrju Koster, prenosi Rojters.

Škole i obdaništa nedaleko od mjesta incidenta u Oklandu su zatvorene dok policija traga za napadačem koji je ranio i jednog civila nakon bjekstva sa mjesta zločina.

Policajci nisu bili naoružani što je uobičajena procedura na Novom Zelandu, gdje samo pripadnici specijalnih snaga poput onih na aerodromu nose oružje.

Ovo je prvo ubistvo policajca na dužnosti na Novom Zelandu, gdje su oružani zločini veoma rijetki, u protekloj deceniji.

Premijerka Džasinda Ardern izrazila je zaprepašćenje zbog smrti policajca.

"Gubitak policajca koji je u službi svih nas je kao ostati bez člana porodice, nekog voljenog ili prijatelja", istakla je Ardern.

Novi Zeland je u dva navrata pooštrio zakon o oružju od prošle godine kada je u napadu na dvije džamije u Krajstčerču ubijena 51 osoba.

Poslanici su 18. juna usvojili novi zakon za formiranje novog formulara za naoružanje koje osobe sa dozvolom moraju da popune prilikom prodaje ili kupovine oružja.

XS
SM
MD
LG