Dostupni linkovi

Novi raketni napad u Iraku, peti napad u deset dana


Američka ambasada u Bagdadu, januar 2020.

Rakete su ponovo rano jutros (18. jun) pogodile strogo obezbeđenu Zelenu zonu u glavnom gradu Iraka Bagdadu, gde se nalazi američka i druge strane ambasade, u petom napadu ovog tipa za deset dana, javio je bezbednosni izvor koji je unutar zone.

Novinari agencije Frans pres čuli su najmanje tri eksplozije, posle čega se čuo zvuk sirena u Zelenoj zoni.

Za sada nije prijavljeno da ima poginulih, ni štete. Kao i prilikom ranijih napada ni ovog puta niko nije preuzeo odgovornost za napad, mada Vašington optužuje proiranske snage.

Od 8. juna to je drugi slučaj napada koji je stigao blizu američke ambasade. U ostalim napadima je dva puta gađan aerodrom u Bagdadu, trenutno zatvoren zbog korona virusa i gde su raspoređeni američki vojnici, kao i bazu na severu Bagdada, bazu Tadži, gde se takođe nalaze američke trupe.

Najmanje 32 napada bila su uperena na američke vojnike ili diplomate u Iraku od oktobra 2019. godine.

Tenzije između Vašingtona i Teherana, neprijatelja koji se spore o uticaju u Iraku, dodatno su se pogoršale poslednjih meseci, pogotovo posle ubistva iranskog generala Kasema Solejmanija i njegovog iračkog pomoćnika u Bagdadu u januaru.

U Iraku je 5.200 američkih vojnika bilo prošle godine pre povlačenja njih više stotina zbog raketa i zbog COVID-a 19. Irački parlament je izglasao odluku o proterivanju američkih trupa iz zemlje, ali ta mera još nije primenjena.

XS
SM
MD
LG