Dostupni linkovi

EU kritikuje BiH zbog tretmana migranata


Migranti u zgradi kompanije Krajinametal u blizini Bihaća, 8. juni 2020.

Evropska unija prijeti da će preispitati svoje pomaganje Bosni i Hercegovini u zbrinjavanju hiljadama migranata koji se nalaze zaglavljeni na njenom teritoriju zbog neuspjeha BiH da preuzme odgovornost za već uspostavljene prihvatne centre koje su finansirali iz EU.

Upozorenje je upućeno pismom u ime povjerenika EU za unutrašnje poslove Yiva Johanssona premijeru Unsko-sanskog kantona (USK) Mustafi Ružnjiću, u kojem većina migranata koji uđu u zemlju, završe.

Evropska komisija očekuje da će vlasti u BiH poštovati vladavinu zakona i ljudska prava, navodi se u pismu u koje je Associated Press imao uvid.

“Ukoliko ovo ne bude slučaj, Komisija će preispitati svoju pomoć u oblasti upravljanja migracijama”, upozorava se u pismu napisanog 12. juna.

Čija je migrantska kriza
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:03:36 0:00

EU je do sada osigurala 60 miliona eura sredstava za hitne slučajeve u BiH, najviše za šest migrantskih centara u kojima se trenutno nalazi preko 6.000 ljudi.

Procjenjuje se da još oko 1.500 migranata boravi u nekoliko gradova na sjeverozapadu zemlje, blizu granice sa Hrvatskom.

Bosansko-hrvatska granica ostaje jedan od glavnih puteva migranata ka EU, jer su druge vlade u regionu zatvorile ranije ustaljene puteve 2017. godine.

Iz BiH je u više navrata obećavano da će identificirati dodatne prikladne javne prostore za smještaj migranata, navodi se u pismu, ali su lokalne vlasti u USK nedavno počele sa “prijetnjama da će zatvoriti postojeće prihvatne centre, ometajući rad naših humanitarnih partnera i prisilno izmještajući ranjive osobe”, navodi se u pismu.

“Takvi zabrinjavajući događaji izazivaju veoma ozbiljnu zabrinutost u pogledu poštovanja vladavine zakona i ljudskih prava”, navodi se dalje.

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnjić, insistira da migrantski kampovi trebaju biti zatvoreni, navodi AP.

On je u srijedu 17. juna rekao za ovu agenciju da je njegova primarna odgovornost sigurnost građana. Krajina “ne može i neće nastaviti snositi sav teret migrantske krize”, rekao je Ružnjić za AP.

'Migranti dolaze imali smještaj ili ne'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:08:24 0:00

XS
SM
MD
LG