Dostupni linkovi

Dačić i Sijarto: Posvećeni potpisivanju sporazuma o strateškom partnerstvu


Srpski šef diplomatije Ivica Dačić i ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peter Sijarto
Srpski šef diplomatije Ivica Dačić i ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peter Sijarto

Beograd i Budimpešta sada su posvećeni organizovanju zajedničke sednice vlada Srbije i Mađarske i potpisivanju sporazuma o strateškom partnerstvu, izjavio je srpski šef diplomatije Ivica Dačić nakon susreta sa ministrom spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peterom Sijartom.

"Srećni smo što smo uspeli da izgradimo tako dobre odnose. Naša dobra saradnja sa predstavnicima Mađara u Srbiji ali i sa Ištvanom Pastorom (lider Saveza vojvođanskih Mađara) nadam se da će se nastaviti i posle izbora", rekao je Dačić.

On je naveo da je Sijarto najveći advokat i zastupnik stavova Srbije na svim sastancima EU.

"To govori o visokom izgrađenom odnosu dve zemlje koji su izgradili predsednik Srbije Aleksandar Vucić i mađarski premijer Viktor Orban", rekao je Dačić.

Dvojica ministara podsetila su da su „u najbržem mogućem roku“ otvoreni granični prelazi između Mađarske i Srbije, iako Srbija nije država članica EU.

"Imali smo uspešnu saradnju tokom pandemije a sada ćemo jačati ekonomske odnose. Veoma je važno što povezujemo Zapad sa Istokom. Možemo da profitiramo od toga i treba da se fokusiramo na velike infrastrukturne projekte i profitiramo od našeg geostrateškog položaja", naveo je Sijarto.

On je dodao da je prošlogodišnja razmena između dve zemlje iznosila 2,5 milijarde evra.

Sijarto je rekao da Mađarska ne želi da se meša u unutrašnje poslove Srbije, ali da navija za vladajuću koaliciju na predstojećim izborima zato što je Savez vojvođanskih Mađara deo te koalicije".

"Sa druge strane za nas je ova koalicija važna jer smo sa ovom koalicijom uspeli da izgradimo istorijski dobre, prijateljske odnose. Mislim da je to iz aspekta nacionalnih interesa važno i za Mađare i za Srbe", rekao je mađarski ministar na konferenciji za novinare sa Dačićem.

Parlamentarni i lokalni izbori u Srbiji raspisani su za 21. jun.

XS
SM
MD
LG