Dostupni linkovi

Britanska studija: Deksametazon može pomoći u liječenju oboljelih od korona virusa


Ilustracija
Ilustracija

Jeftin i široko dostupan lijek deksametazon može pomoći u spašavanju života ozbiljno oboljelih pacijenata od COVID-19, navode britanski zdravstveni stručnjaci.

Ističu da je liječenje malim dozama ovog steroida dovelo do velikog napretka u borbi protiv smrtonosnog korona virusa, prenosi BBC.

Lijek je dio najvećeg svjetskog probnog testiranja postojećih tretmana kako bi se vidjelo da li djeluju i na korona virus.

Pokazalo se da je rizik od smrtnosti manji za trećinu kod pacijenata na respiratorima, a za one koji su na kiseoniku za petinu.

Istraživači procjenjuju da se moglo spasiti do pet hiljada života, da se lijek od početka pandemije koristio za liječenje pacijenata u Velikoj Britaniji.

Budući da je jeftin, lijek bi mogao da bude i od velike koristi u siromašnijim zemljama, piše BBC.

Lijek se već koristi za smanjenje upale kod nekoliko drugih stanja. Čini se da pomaže i da se zaustavi veća šteta koja može nastati kada imunološki sistem tijela pretjera dok pokušava da se bori protiv korona virusa.

U istraživanju koje je vodio tim sa Univerziteta Oksford, oko dvije hiljade pacijenata u bolnicama dobilo je deksametazon i onda je urađeno poređenje sa više od četiri hiljade onih koji nisu primili ovaj lijek.

Za pacijente na ventilatorima smanjen je rizik smrtnosti sa 40 na 28 posto, a za one kojima je potreban kiseonik smanjen je rizik smrtnosti sa 25 na 20 posto.

Glavni istraživač Peter Horby rekao je da je ovo "jedini lijek do sada za koji se pokazalo da značajno smanjuje smrtnost i da je to veliki napredak."

Vodeći istraživač Martin Landray dodao je da nalazi sugerišu da se od svakih osam pacijenata koji su na respiratoru može spasiti jedan život, a za pacijente koji se liječe kiseonikom, može se spasiti jedan život na otprilike 20 do 25 pacijenata.

"Liječenje deksametazonom traje do deset dana i košta oko pet britanskih funti (oko 5,5 eura) po pacijentu. Dakle, u osnovi, da bi se spasio život košta 35 funti (oko 39 eura). Ovo je lijek je dostupan širom svijeta”, naveo je Landray.

Kako kaže, kad je to potrebno, pacijentima u bolnici lijek treba dati bez odlaganja, ali ljudi ne bi trebalo da izlaze i kupuju ga kako bi ga uzimali kod kuće.

Čini se da deksametazon ne pomaže ljudima sa blažim simptomima korona virusa, onima kojima ne treba pomoć pri disanju. Lijek se daje intravenozno u intenzivnoj njezi i u obliku tableta za manje ugrožene pacijente.

Deksametazon se koristi od ranih šezdesetih za liječenje širokog spektra stanja, kao što su reumatoidni artritis i astma.

XS
SM
MD
LG