Dostupni linkovi

Morison zabrinut zbog smrtne kazne Australijancu u Kini


Australijski premijer Skot Morison
Australijski premijer Skot Morison

Australijski premijer Skot Morison rekao je danas da je njegova vlada "veoma tužna i zabrinuta" zbog toga što je njen državljanin osuđen u Kini na smrt zbog trgovine drogom, i da je sa Kinom više puta razmatran slučaj 56-godišnjeg bivšeg glumca i motivacionog govornika.

Karm Gilespi uhapšen je 2013. na aerodromu u južnom kineskom gradu Guangdžou pod optužbom da je pokušao da unese u avion 7,5 kilograma metamfetamina.Apelacioni narodni sud u Guangdžou objavio je u subotu da je Gilespi osuđen na smrt i da će mu biti oduzete sve lične stvari.

Premijer Skot Morison rekao je da je ministarka spoljnih poslova Marisa Pejn i drugi australijski zvaničnici u više navrata pokretali slučaj sa svojim kineskim kolegama.

"Celokupna vlada i ja smo veoma tužni i zabrinuti što je australijski državljanin, gospodin Karm Gilespie, osuđen na smrt u Kini", rekao je Morison u parlamentu.

"Mi ćemo i dalje pružati gospodinu Gilespiju konzularnu pomoć i angažovati Kinu u njegovom slučaju. Naše misli su uz njega, njegovu porodicu i njegove najmilije'', dodao je.

Smrtna kazna dolazi u trenutku pogoršanja bilateralnih odnosa zbog australijskog poziva na nezavisnu istragu u vezi porekla korona virusa u Kini.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijen rekao je danas da kazna nije povezana sa tim tenzijama.

"Izricanje smrtne kazne za zločine vezane za drogu koji nanose ozbiljnu štetu može da pomogne u odvraćanju i sprečavanju takvih zločina", rekao je Džao.

Australija bi trebalo da "ozbiljno poštuje kineski pravosudni suverenitet. A navedeni slučaj nema nikakve veze sa bilateralnim odnosima ", dodao je on.

Tenzije u odnosima Australije i Kine zaoštrene su odlukom Pekinga da uvede velike namete na australijski ječam, a pokušaji australijskog ministra trgovine Simon Birmingama da ubedi svog kineskog kolegu da povuče odluke o visokim carinskim tarifama, ostao je bezuspešan.

Kina je zabranila i uvoz goveđeg mesa iz najvećih australijskih klanica i upozorila Kineze da ne putuju u Australiju zbog rasizma vezanog za pandemiju.

Gilespi je jedan od 62 Australijanca koji se nalaze u zatvorima u Kini, a većina njih je uhapšena zbog trgovine drogom i optužbi za prevaru, prenosi australijska štampa.

Među zatvorenicima je i Henri Čin (40) koji je 2005. godine osuđen na smrt zbog pokušaja da pošalje 270 grama metamfetamina u Australiju.

Birmingam je presudu Gilespiu nazvao "uznemirujućom", ali rekao je da to ne mora nužno biti povezano sa sporovima između Kine i Australije.

Gilespi ima 10 dana da uloži žalbu na presudu.

Gilespi je bivši glumac koji se povremeno pojavljivao kao lik u popularnoj australijskoj televizijskoj krimi seriji "Plavi iscelitelji", a kasnije je postao motivacioni govornik.

Poslovni trener iz Singapura Rodžer Hamilton komentarisao je na društvenim mrežama da je njegov bivši učenik Gilespi prevaren, jer mu je rečeno da su u torbama pokloni za kineske biznismene u Australiji.

XS
SM
MD
LG