Dostupni linkovi

Vlada C. Gore: Predsjednici sudova da razmisle o trećem mandatu


Zoran Pažin, potpredsjednik Vlade Crne Gore

Potpredsjednik crnogorske Vlade Zoran Pažin apelovao je u ponedjeljak 15.juna na sve predsjednike sudova kojima teče treći mandat da preispitaju riješenost da obavljaju tu funkciju, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Pažin je reagovao nakon što je Evropska komisija (EK) u Non pejperu za Crnu Goru izrazila zabrinutost zbog izbora predsjednika sudova u više od dva mandata.

On je pozvao predsjednike sudova da “postupajući po sopstvenoj savjesti, a uvažavajući stav EK preispitaju svoju riješenost” da obavljaju funkciju predsjednika suda i u ovom mandatu.

„Dijelim stav EK da u demokratskom društvu nije prihvatljiva jedna vrsta koncentracije moći, koja se očituje u više puta ponavljanim izborima čelnika sudova”, kazao je Pažin na sjednici Savjeta za vladavinu prava na kojoj je razmatran Nezvanični radni dokument (Nonpejper).

EK je u Nacrtu neformalnog dokumenta EK (non-paper) za Crnu Goru od 11. juna, izrazila zabrinutost zbog naimenovanjima visokih funkcionera u pravosuđu, koja nijesu u skladu s preporukama GRECO o nezavisnosti pravosuđa.

EK u dokumentu navodi da je crnogorski Sudski savjet tokom 2019. i početkom 2020. godine ponovo naimenovao sedam predsjednika crnogorskih sudova, uključujući i predsjednicu Vrhovnog suda Vesnu Medenicu, na treći mandat. To, prema ocjenama EK, izaziva zabrinutost zbog načina na koji Sudski savjet tumači Ustav i zakone.

Pažin, koji je i ministar pravde podsjeća da je na problem izbora predsjednika sudova na istu funkciju duže od dva mandata ukazivao i prije pet godina.

“Ovaj problem ne gledam kroz pitanje ustavnosti ili zakonitosti, o čemu sam više puta javno iznosio svoj pravni stav, već kao potrebu daljeg demokratskog razvoja pravosudnih institucija, kroz kadrovsko osvježavanje i izbjegavanje inertnosti, zamora i drugih negativnih posljedica koje mogu pratiti nepromjenjivost predsjednika sudova,“ rekao je Pažin.

EK godinama unazad u redovnim Izvještajima za Crnu Goru poziva vlast u Podgorici da pokažu konkretne rezultate u poglavljima 23 i 24 koja se tiču vladavine prava.

Crna Gora je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji (EU) postala prije više od deset godina, u decembru 2010. godine. Šefovi država i vlada EU su 29. juna 2012. u Briselu potvrdili otvaranje pregovora o pristupanju Crne Gore EU.

Sa Crnom Gorom je započet novi pristup u pregovorima, po kome su među prvima otvorena pregovaračka poglavlja 23 - Pravosuđe i temeljna prava i 24 - Pravda, sloboda i bezbjednost i ona će ostati otvorena do kraja pregovaračkog procesa.

XS
SM
MD
LG