Dostupni linkovi

Pomoć zaštitnika građana blokiranim srpskim turistima na grčkoj granici


Makedonsko-grčki granični prelaz Bogorodica, arhivska fotografija
Makedonsko-grčki granični prelaz Bogorodica, arhivska fotografija

Zaštitnik građana Srbije Zoran Pašalić kontaktirao je ombudsmane u Bugrarskoj i Grčkoj i ambasadu Srbije u Atini kako bi u skladu sa svojim nadležnostima hitno reagovali i pomogli grupi državljana Srbije koja je zarobljena na grčko-bugarskoj granici, nakon što je Grčka odlučila da ih ne pusti na svoju teritoriju.

Kako se navodi u saopštenju ombudsmana, on je razgovarao i sa građanima koji se nalaze na granici bez nade da će nastaviti putovanje, kako bi se informisao o situaciji u kojoj su se našli.

U Ministarstvu spoljnih poslova Srbije je prethodno rečeno agenciji Beta da još nema informaciju ni zvaničnu potvrdu Atine da će državljanima Srbije ulazak u Grčku biti omogućen tek od 1. jula.

Građani Sbije koji su preko Bugarske krenuli za Grčku rekli su za televiziju N1 da su ih sa granice vratili i rekli da će im ulazak biti omogućen tek od 1. jula, iako je ranije najavljeno da je granica Grčke za državljane Srbije otvorena od 15. juna.

"Krenuli smo u Grčku preko Bugarske, preko Bugarske smo prošli sasvim normalno, čim smo došli na grčku granicu, tu su nas zaustavili, uzeli su nam dokumente i rekli da se isključimo sa glavnog prelaza, ima nas ovde sigurno jedno pedesetak sa porodicama, tu ima i male dece, rekli su da ne možemo da prođemo zato što su čuli da je u Srbiji, tj. u Beogradu povećan broj zaraženih i da ne primaju srpske državljane sve do prvog jula", rekla je za N1 državljanka Srbije Dragana Bjelić.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je 12. juna, posle razgovora sa šefom grčke diplomatije Nikosom Dendijasom u Atini, da će državljani Srbije moći od 15. juna da putuju u Grčku bez testova i drugih ograničavajućih mera.

XS
SM
MD
LG