Dostupni linkovi

CINS: Poslanicima parlamenta Srbije iz budžeta 1,4 milijarde dinara


Građani Srbije su za poslanike u proteklom sazivu Narodne skupštine dali 1,4 milijarde dinara (oko 12 miliona evra), a najviše novca otišlo je na njihove plate, zatim naknade za gorivo, službena putovanja, iznajmljivanje stanova i hotela, objavio je Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Istraživanje novinara CINS-a o tome koliko građane Srbije koštaju predstavnici u parlamentu pokazalo je da je od početka 2016. do kraja 2019. godine za plate i troškove narodnih poslanika isplaćeno oko 12 miliona evra, odnosno nešto više od 16 miliona evra sa porezom.

Za ukupno 402 poslanika, koliko ih je prošlo kroz parlament u tom periodu, na ime plata i poslaničkih dodataka isplaćeno je više od milijardu dinara.

Za gorivo utrošeno na dolazak na sednice parlamenta ili odbora izdvojeno je skoro 290 miliona dinara (nešto manje od 2,5 miliona evra), za iznajmljivanje stanova ili hotelskih soba u Beogradu 6,3 miliona dinara (oko 54 hiljade evra), a za troškove službenih putovanja u inostranstvo preko 102 miliona dinara (oko 870 hiljada evra), stoji u istraživanju CINS-a.

Zbirni podaci po strankama i gradovima, ali i podaci za svakog poslanika pojedinačno nalaze se u bazi "Koliko košta narodni poslanik?" koja se može pretraživati po imenu i prezimenu poslanika, političkoj stranci čiji su članovi i gradovima iz kojih dolaze.

Tako se u bazi može naći podatak da je liideru Srpske radikalne stranke i haškom osuđeniku Vojislavu Šešelju u protekle četiri godine isplaćeno 4,7 miliona dinara (40 hiljada evra).

Šef poslaničke grupe opozicione Demokratske stranke Goran Ćirić sa skupštinske blagajne podigao je 2,9 miliona dinara (oko 25 hiljada evra), a njegov kolega iz redova vladajuće Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović 2,3 miliona dinara bez poreza (oko 20 hiljada evra).

Pretragom se može videti i da je poslanica Saveza vojvođanskih Mađara Elvira Kovač u prethodne četiri godine građane "koštala" 12 miliona dinara (više od 100 hiljada evra) što je čini "najskupljom" poslanicom ovog saziva.

U bazi nema predsednice Narodne skupštine Maje Gojković, jer su u podacima koje je Skupština dostavila CINS-u krajem marta, a koji se tiču isplaćenog novca poslanicima, izostavljene informacije o troškovima predsednice parlamenta.

XS
SM
MD
LG