Dostupni linkovi

Vučić: Država će pomoći srpskom narodu u Crnoj Gori


Vučić u obilasku "Beograda na vodi", 15. jun 2020.
Vučić u obilasku "Beograda na vodi", 15. jun 2020.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će Srbija pomoći srpskom narodu u Crnoj Gori, kako je naveo, "onoliko koliko može a da ne ugrozi mir i stabilnost".

Vučić je to rekao reagujući na pritvaranje sveštenika Srpske pravoslavne crkve Željka Ćalića iz Danilovgrada, zbog organizovanja litije u tom gradu u Crnoj Gori.

"Nadam se da će razum da prevlada. Mi smo spremni da ponudimo svaku vrstu i pravne pomoći i sve druge vrste pomoći. Crna Gora je nezavisna i suverena država, onoliko koliko možemo u skladu sa zakonima i u skladu sa Ustavom naše zemlje, pomoći ćemo iz svakog ugla i na svaki mogući način", rekao je Vučić novinarima nakon obilaska radova u naselju "Beograd na vodi".

Vučić je rekao i da Srpska pravoslavna crkva može uvek da računa na podršku države, naglašavajući situacije u kojima je "srpska crkva ugrožena i u kojima su ugrožena verska prava srpskog naroda".

"Sve ono što možemo, a da ne ugrozimo mir i stabilnost, mi ćemo uvek da napravimo i uradimo. Od finansijske podrške za srpske institucije i srpska udruženja i za sve što je važno da bismo očuvali svoj identitet u Crnoj Gori kao narod, do ovakvih situacija kada je pravna pomoć potrebnija", naveo je on.

Svešteniku Željku Ćaliću određeno je zadržavanje do 72 sata zbog organizovanja litije u Danilovgradu 14. juna.

Broj učesnika litije bio je veći od 200 ljudi (maksimalni broj propisan u cilju sprečavanja širenja korona virus), naveo je njegov branilac Radoje Bojović i najavio da će uložiti žalbu, o čijoj osnovanosti će odlučivati istražni sudija.

Istog dana organizovana je litija i u Podrorici, gde je prisustvovalo nekoliko stotina ljudi, kao i u Beranama, Pljevljima, Baru, Budvi.

Izbori na 90 birališta na Kosovu

Govoreći o izborima koji su u Srbiji zakazani za 21. jun, Vučić je izjavio da će i na 90 biračkih mesta na Kosovu biti organizovano glasanje.

"Mi ćemo na 90 biračkih mesta na Kosovu imati izbore u nedelju. Uvek smo uspevali da se izborimo da za naše izbore imamo otvorena biračka mesta na Kosovu, tako će biti i u nedelju", rekao je on.

Vučić je naveo da predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka očekuje u Beogradu već 22. juna, a da će nakon susreta sa njim posetiti Moskvu.

"Ne isključujem mogućnost da posle toga odem u Vašington na nekoliko dana i na još neka mesta koje ne smem da otkrijem. Biće mnogo posla i raznih zahteva, prvenstveno oko Kosova. Naš stav je da možemo razgovarati o tehničkim stvarima, o slobodnom protoku roba i usluga ali suštinski predlog još nisam čuo", rekao je Vučić.

Upitan za eventualno održavanje referenduma o pitanju Kosova, on je kazao da je referendum potreban kada se menja Ustav, a da ustavno-pravni status Kosova nije menjan Briselskim sporazumom ali jeste "jednostranim aktima vlasti u Prištini".

"Ozbiljnom i odgovornom politikom uspeli smo da to pitanje vratimo na sto, i to sa velikim silama, a da ne trpimo političke i ekonomske sankcije, da nam država ne bude izolovana", dodao je Vučić.

XS
SM
MD
LG