Dostupni linkovi

RSF: Ana Lalić među 'herojima' pandemije


Novinarka portala Nova.rs Ana Lalić

Novinarka portala Nova.rs iz Srbije Ana Lalić našla se na listi 30 "heroja informisanja" tokom pandemije korona virusa, saopštila je organizacija Reporteri bez granica (RSF).

Ta međunarodna organizacija objavila je listu novinara, medija i uzbunjivača koji su kroz svoj rad doprineli spasavanju života, u nekim slučajevima sa teškim posledicama po sebe lično.

"Heroji informisanja, koji dolaze sa svih kontinenata, istakli su se u borbi za slobodu štampe u trenutku krize. Objavljivanjem pouzdanih informacija o težini pandemije ili osudom disfunkcionalnosti u upravljanju od strane vlasti svojih zemalja, oni su doprineli odupiranju cenzuri i borbi protiv galopirajuće dezinformisanosti koja ugrožava zdravlje stanovništva", naglašava RSF.

Obrazlažući izbor Ane Lalić, RSF podseća da je novinarka portala Nova.rs bila privedena nakon što je objavljen njen tekst o nedostatku medicinske opreme u Kliničkom centru Vojvodine.

"Na dan kada je stupio na snagu zakon kojim se srpskoj vladi daje monopol na informacije o korona virusu, objavljivanje svedočenja medicinskog osoblja, iscrpljenog nedostatkom medicinske opreme, koštalo je novinarku Anu Lalić brutalnog hapšenja i pritvaranja na jednu noć. Vlasti će na kraju priznati istinitost njenog izveštaja, odustaće od optužbi protiv nje i ukinuće zakon, ali novinarka infromativnog sajta Nova.rs je u međuvremenu postala meta onlajn pretnji i brutalne kampanje mržnje na društvenim mrežama", podseća RSF.

Organizacija dodaje je više "heroja" skupo platilo borbu za istinu, pošto su bili žrtve različitih represalija kao što su napadi ili uznemiravanje, pritvaranje, krivično gonjenje ili pretnje.

Među herojima, RSF posebno izdvajaju kineskog lekara Li Venlianga koji je "prvi upozorio svet na početak epidemije" i advokata Čen Kjušija koji je na svom blogu "izveštavao o haosu u bolnicama Vuhana".

"Prvi je podlegao korona virusu, a drugi je prisilno stavljen u karantin i nikada se nije pojavio", podseća organizacija RSF.

Na listi heroja iz zemalja regiona je slovenački novinar Blaž Zgaga koji je bio meta kampanje mržnje koju je podsticala slovenačka vlada na društvenim mrežama i u medijima nakon što je zatražio infromacije o pandemiji.

Karikaturista Ahmed Kabir Kišore bi mogao da bude osuđen na doživotni zatvor u Bangladešu zbog crteža u kojima se osuđuje korupcija, dok se među proteranima ili onima kojima je onemogućeno bavljenje poslom nalazi dopisnik Njujork tajmsa iz Pekinga Kris Bakli kome je "prvi put za 24 godine uskraćena viza".

RSF takođe podsećaju na situaciju novinara u Gvajakilu, u Ekvadoru, koji su platili visoku cenu pošto je njih 13 umrlo od korona virusa.

XS
SM
MD
LG