Dostupni linkovi

U BiH aktivno nekoliko žarišta korona virusa


Bolnica u Tuzli
Bolnica u Tuzli

U Bosni i Hercegovini (BiH) u protekla 24 sata je kod 38 testiranih osoba potvrđen korona virus. U entitetu Federacija BiH testirano je 400 uzoraka, 24 osobe pozitivne su na korona virus.

Novi slučajevi registrovani su u Zeničko-dobojskom, Unsko-Sanskom i Tuzlanskom kantonu, gdje je i najteža epidemiološka situacija. Zabilježen je i jedan smrtni slučaj.

U Federaciji BiH do sada je testirano 44.312 uzoraka, a korona virus je potvrđen kod 1.340 osoba. Oporavljeno je 980 pacijenata, dok je trenutno aktivno 319 slučajeva.

Korona virus potvrđen je kod još 14 osoba u Republici Srpskoj (RS), nakon testiranja 154 uzorka, potvrđeno je iz Institutа zа јаvnо zdrаvstvо RS. Trenutno su, prema podacima Instituta, aktivna tri lokalna žarišta - u Modriči, Kostajnici (na sjeveru) i Zvorniku (na zapadu BiH).

Ukupno je u RS hospitalizovano 77 osoba pozitivnih na korona virus, ukupno je oboljelo 1.680 osoba.

Iz Instituta za javno zdravstvo RS kažu da je neophodno da građani poštuju preporuke, među kojima je korištenje zaštitne maske, socijalna distanca, te održavanje higijensko-epidemioloških mjera u lokalnim zajednicama.

Od posljedica COVID 19 u BiH je preminulo 163 ljudi.

XS
SM
MD
LG