Dostupni linkovi

Filipinska novinarka zbog klevete osuđena na zatvor


Marija Resa
Marija Resa

Filipinska novinarka Marija Resa, urednica portala Repler (Rappler Inc) osuđena je danas za klevetu na šest godina zatvora, u presudi ocenjenoj kao veliki udarac slobodi štampe u toj azijskoj zemlji.

Ona, njen portal Repler i bivši novinar Rejnaldo Santos proglašeni su krivim za klevetu bogatog biznismena. Članak objavljen u Repleru 29. maja 2012. poziva se na obaveštajni izveštaj koji povezuje tog čoveka sa ubistvom, trgovinu drogom, trgovinu ljudima i krijumčarenjem.

Advokat koji zastupa portal naveo je da nije bila namera da se nanese šteta i da je isteklo vremensko ograničenje za ulaganje žalbe za klevetu. Advokat je rekao da će uložiti žalbu na presudu.

Resa, nagrađivana novinarka kritična prema vlasti predsednika Rodriga Dutertea, osudjena je na šest godina ali nije odmah odvedena u zatvor. Ona je prošle godine platila kauciju za privremeno puštanje na slobodu.

"Odluka je za mene pogrešna jer kaže da Repler nije u pravu", rekla je ona na konferenciji za novinare posle presude, i pozvala novinare i Filipince da nastave da se bore za svoja prava i da nastoje osiguraju da "vlasti odgovaraju za ono što rade"

"Presuda izrečena Mariji Resi ukazuje na sposobnost filipinskog vodje da manipuliše zakonima i da goni kritične, poštovane medijske glasove bez obzira na kranju cenu za zemlju", rekao je Filip Robertson iz Hjuman rajts voča i ocenio da je presuda direktan napad na slobodu medija koji su kritični da bi zaštitili i sačuvali filipinsku demokratiju.

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte i drugi filipinski zvaničnici rekli su da krivične tužbe protiv Rese i portala Repler nisu pitanje slobode štampe već deo normalnih pravnih procedura proizašlih iz navodnih kršenja zakona.

Biznismen Vilfredo Keng odbacio je navode iz tog članka iz 2012. kao lažne i neosnovane i rekao je da je Repler odbio da ukloni priču sa svog portala i da objavi njegovu stranu stvari.

Novinari portala naveli su da je članak zasnovan na obaveštajnom izveštaju i da je isteklo godinu dana u okviru kojih po filipinskom krivičnom zakonu mogu da se podnesu prijave za klevetu kada je Keng podneo tužbu 2017, pet godina posle objavljivanja tog članka preko interneta.

Zakon o sajber kriminalu koji je portal Repler navodno prekršio stupio je na snagu u septembru 2012, četiri meseca posle objavljivanja priče, i advokati navode da zakon ne može retroaktivno da se primenjuje.

Portal je, međutim, priznao da je reemitovao članak u februaru 2014. da bi se ispravila loše napisana reč, ali kako je navedeno nije napravljena nikakva druga izmena. Ministarstvo pravde to tretira kao novo objavljivanje članka.

XS
SM
MD
LG