Dostupni linkovi

Povećan broj obolelih od korona virusa na Kosovu


Osnovna škola u Prištini

Na Kosovu je u petak registrovano 58 novih slučajeva korona virusa, saopštio je direktor Nacionalnog instituta za javno zdravlje Naser Ramadani u obraćanju medijima, prilikom posete premijera Kosova Avdulaha Hotija tom institutu.

Hoti je kazao da je stanje na Kosovu alarmantno i nije odbacio mogućnost da se vrate ranije mere ograničenja ukoliko se ne ispoštuju preporuke.

„Stanje je veoma ozbiljno. Ukoliko ne budemo oprezni i ukoliko se budemo ponašali kao poslednjih dana, nemamo drugog izbora osim da vratimo ranije mere, a tada će naš ekonomski i društveni sistem kolapsirati. To ne želimo, prema tome radimo zajedno na prevazilaženju ove situacije“, poručio je Hoti.

I Ramadani je pozvao građane da se strikno pridržavaju preporuka.

„Ovo je povećan broj slučajeva u poređenju sa ranijim danima kada je bilo 6, 29, 28, a danas je 58 slučajeva. Ovo je porast slučajeva u epidemiološkom aspektu što izaziva našu zabrinutost, ali i državnih institucija“, kazao je Ramadani.

Po njegovim rečima, žarišta su u Prištini, Vitini, Kosovu Polju, Mitrovici, Orahovcu i Prizrenu, i radi se uglavnom o kontaktima koji su identifikovani u nekoliko institucija, onim državnim i privatnim, bankama, galerijama, NVO, i ugostiteljstvu.

„Uglavnom se radi o neozbiljnosti nekoliko pojedinaca koji nisu ispoštovali preporuke Instituta“, kazao je Ramadani.

On je apelovao na građane da poštuju preporuke Instituta u svakodnevnom ponašanju, održavajući distancu, noseći maske i da vode računa o ličnoj higijeni.

U suprotnom, on je najavio da je priređen priručnik o tome kako se ponašati nakon uvođenja olakšanih mera, a koji predviđa nadgledanje svake javne i privatne institucije da li sprovode preporuke. Na osnovu istog, predviđeno je i kažnjavanje.

Ukupan broj obolelih od COVID-19 je 1.384 a preminulih 31.

XS
SM
MD
LG