Dostupni linkovi

Projekti jačanja društvene kohezije između BiH, Srbije i Crne Gore


Razvojni fond Ujedinjenih nacija (UNDP) saopštio je kako zvanično počinju s realizacijom projekata za jačanje društvene kohezije i dijaloga, unutar i između, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije

Tokom javnog natječaja, kako navode iz UNDP-a, dostavljena su 234prijedloga iz sve tri zemlje.

Od ukupno 19 projekata iz regije, osam će implementirati organizacije iz Bosne i Hercegovine sa partnerima iz drugih država.

Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH, ocijenila je kako stoji u saopštenju, da je u ovim projektima važno da se čuje glas svih. Namjera je, navela je, da se građani osnaže, bez obzira o kojoj kategoriji stanovništva se radi, ali i da niko ne smije ostati zaboravljen.

„Danas smo označili početak partnerstva sa osam bh. organizacija kojima planiramo osigurati skoro 420 hiljada KM (210 hiljada evra) UN finansijskih sredstava za osam zajedničkih projekata širom Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore za unapređenje društvene kohezije. BiH organizacije doprinose vlastitim sredstvima ovom cilju, ali podjednako je važna njihova kreativna energija, predanost i naporan rad na unapređenju društvene kohezije i dijaloga“, istakla je Nedera.

Ovi projekti dio su zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost“ (DFF), koji vode Ujedinjene nacije (UN).

Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica UN-a u BiH, kako se navodi u saopštenju, ocijenila je kako je saradnja tokom pandemije korona virusa pokazala koliku ulogu solidarnost i uzajamno poštovanje igraju kada je u pitanju povjerenje, te koliku šansu daju za prosperitetan oporavak društva.

„Nije dovoljno samo prigrliti ove vrijednosti, moramo ih širiti, pojačati, podržati. Zbog toga je od neprocjenjive važnosti to što su danas prezentovane aktivnosti povezane kroz Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Srbiju, i što se nadograđuju snage svake od uključenih organizacija i njihovih partnera“, navela je Macdonald.

Izabrani projekti iz sve tri zemlje doprinjet će boljoj povezanosti u društvu, jačanju kapaciteta mladih, boljoj medijskoj i informacijskoj pismenosti, unapređenju dijaloga i djelovanja za opšte dobro.

Također, kako stoji u saopštenju UNDP-a, pomoći će unapređenju obrazovnih programa u cilju društvene kohezije, unapređenju rodne ravnopravnosti, promovisanju kulturne raznolikosti i interkulturalnog razumijevanja, i zaštiti životne sredine.

Jedna od fokusnih grupa su mladi, a kroz ove projekte trebalo bi da budu osnaženi, te doprinesu kvalitetnijem okruženju u svojim zajednicama i regiji, navela je Rowak Khan, predstavnica Međunarodnog dječijeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF) u BiH.

„UNICEF čestita pobjednicima te podržava mlade u BiH da komuniciraju sa svojim vršnjacima u regionu, Srbiji i Crnoj Gori i uče o interkulturalizmu. Ovdje, u Bosni i Hercegovini, želimo promovirati osnaživanje mladih da ostvare svoj potencijal sticanjem vještina 21. stoljeća i stvaranjem boljeg života za sebe i buduće generacije“, istakla je Khan.

Pojašnjavajući suštinu projekata, šef Ureda Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) u BiH, Siniša Šešum naveo je kako je akcenat stavljen na mlade ljude, radnike u kulturnoj industriji, te da promovišu osnaživanje žena.

Poseban akcenat, ističe, stavljen je na kulturnu raznolikost i prekogranični timski rad kao i „ izraze mladih umjetnika kroz pozorište, raznovrsne edukacije, a istovremeno angažirajući zajednice iz Bosne i Hercegovine, Republike Srbije i Crne Gore kroz interkulturalni dijalog“.


Organizacije u Bosni i Hercegovini će za realizaciju projekata dobiti finansijska sredstva od UN-a u iznosu od blizu 220 hiljada eura, a ukupni očekivani iznos sufinansiranja od organizacija i partnera u zemlji je preko 75 hiljada eura, saopšteno je iz UNDP-a .

XS
SM
MD
LG