Dostupni linkovi

Britanija potvrdila da ne želi da produži prelazni period sa EU


Velika Britanija zvanično je potvrdila danas Evropskoj uniji da ne želi da produži prelazni period koji ističe krajem decembra i tokom kog dve strane treba da se usaglase o svojim odnosima posle Bregzita.

Dve strane treba da održe virtuelni mini samit u ponedeljak posvećen tim pregovorima.

"Zvanično sam potvrdio da Velika Britanija neće produžiti prelazni period, i trenutak za traženje produženja je sada prošao", rekao je birtanski ministar Majkl Gouv na Tviteru posle video sastanka sa potpredsednikom Evropske komisije zaduženog za institucionalne odnose Marošom Šefčovičem.

"Mi ćemo 1. januara 2021. preuzeti kontrolu i povratiti našu političku i ekonomsku nezavisnost", dodao je Gouv.

Velika Britanija je izašla iz EU 31. januara, a od tada pregovara sa Briselom o budućim ekonomskim odnsima dve strane kada istekne prelazni period krajem godine, ali ti pregovori su za sada u blokadi.

Britanska vlada može da traži produženje perioda pregovora pod uslovom da to uradi do kraja juna, ali je uvek do sada odbacivala tu opciju, što je danas i potvrdila.

Maroš Šefčovič je rekao novinarima da Majkl Gouv "nije mogao da bude jasniji" i da on to shvata kao definitivan zaključak te diskusije.

Evropski pregovarač Mišel Barnije je preko Tvitera napisao da je primio k znanju britansku odluku da ne produži pregovore dalje od kraja godine, i napisao da sada treba da se ostvari napredak o suštini pitanja.

Viretuelni sastanak na vrhu zakazan je za ponedeljak između birtanskog premijera Borisa Džonsona i evropskih zvaničnika. Nove runde pregovora o budućim odnosima dve strane predviđene su za juli, avgust i septembar.

XS
SM
MD
LG