Dostupni linkovi

UN: U Libiji otkriveno najmanje osam masovnih grobnica 


Pripadnik sigurnosnih snaga lojalnih međunarodno priznatoj vladi Libije pokazuje na masovnu grobnicu u gradu Tarhouna u Libiji 11. juna 2020.

U Libiji je otkriveno najmanje osam masovnih grobnica, prema navodima Misije Ujedinjenih nacija (UNSMIL) u toj zemlji.

UNSMIL je u objavi na Tviteru izveštaj o otkrivanju najmanje osam masovnih grobnica prethodnih dana, od kojih je većina u Tarhuni, nazvao "užasom", prenosi CNN.

Prošle nedelje, međunarodno priznata vlada u Tripoliju objavila je da preuzima kontrolu nad Tarhunom, ključnim gradom na jugoistoku, nakon što je potisnula snage koje predvodi general Kalifa Haftar.

Grad je prethodno okupirala Haftarova samozvana Libijska narodna armija (LNA), međutim još uvek nije poznato ko je odgovoran za masovne grobnice.

Tarhuna je veoma važan grad za Haftarove snage kao put snabdevanja i strateška baza za napade na Tripoli. To je ujedno i bilo poslednje veće uporište Haftarovih snaga u zapadnoj Libiji.

UNSMIL je saopštio da će libijski ministar pravde osnovati odbor za ispitivanje grobnica.

"Pozivamo odbor da odmah počnu sa radom kako bi se zaštitilo područje oko grobnica i kako bi se utvrdio identitet i uzrok smrti žrtava", navode iz Misije.

Libija je podeljena između dve zaraćene vlade. Fajez el Saradž predvodi oslabljenu vladu u Tripoliju na zapadu, uz podršku nekoliko vojnih grupa.

Samoproglašena LNA Kalife Haftara vlada ostatkom zemlje.

Situacija u Libiji je dodatno pogoršana 4. aprila prošle godine kada su snage komandanta Haftara pokrenule ofanzivu na Tripoli, gde je sedište vlade koju predvodi al Saradž.

XS
SM
MD
LG