Dostupni linkovi

Stotine Libanaca protestovale zbog pada nacionalne valute 


Libanonske snage sigurnosti sukobile su se sa u središnjem dijelu glavnog grada Bejruta, 11. juni 2020.

Stotine Libanaca izašlo je sinoć na ulice da protestuje zbog novog pada vrednosti nacionalne valute u odnosu na dolar, blokirajući ulice i autoputeve na nekoliko mesta širom te male zemlje koja je počela polako da se otvara pošto su mesecima važile restrikcije uvedene zbog pandemije korona virusa, javlja AP.

U Bejrutu i drugim gradovima demonstranti su palili automobilske gume i mahali libanskim zastavama uzvikujući parole protiv vladinih zvaničnika u znak protesta zbog ekonomske krize.

Ubrzo posle ponoći su u centralnom delu glavnog grada demonstranti bacali kamenice na policajce i vojnike koji su ih rasterivali suzavcem.

Neki su bacali kamenice na privatne banke u znak ljutnje zbog njihove navodne uloge u produbljivanju ekonomskih teškoća.

Premijer Libana Hasan Diab je odložio svoje sastanke za danas i pozvao na vanrednu sednicu radi diskusije o ekonomskoj krizi. Guverner centralne banke apelovao je menjačnice da se drže kursa koji je odredio.

Libanska funta je pala na više od 6.000 za dolar u čevrtak sa 4.000 na crnom tržištu poslednjih dana. Funta je držala fiksni kurs od 1.500 prema dolaru skoro 30 godina.

Pad, kako se čini, odražava rastuću nestašicu strane valute na tržištu usred krize i signališe paniku zbog novih sankcija SAD koje će uticati na susednu Siriju u narednim danima kao i nedostatak poverenja u način kojim vlada upravlja krizom.

Duboko zadužena Vlada Libana u poslednjim nedeljama pregovara sa Međunarodnim monetarnim fondom(MMF) pošto je zatražila finansijski plan spasavanja ali nema znakova da će dogovor biti uskoro postignut.

Kasno sinoć stotine demonstranata izašlo je na ulice Bejruta blokirajući glavne raskrsnice u raznim delovima grada.

Neki demonstranti su vozili motocikle kraj centralne banke dok su se drugi okupili u centru gde se održavala većina protesta protiv vlade koji su trajali mesecima pre nego što su zaustavljeni restrikcijama uvedenim zbog korona virusa.

Demonstranti su se okupili i u gradu Nabitijeh na jugu i drugim libanskim gradovima. Napetost se pojačavala i broj demonstranata rastao tokom noći i rano jutros pa su izbili sukobi u centralnom Bejrutu.

Demonstranti su tada usmerili gnev protiv finansijskih institucija bacajući kamenice i razbijajući prozore u Nabatijehu i u Tripoliju i Akaru na severu Libana. Protesti širom zemlje počeli su u oktobru prošle godine i primorali vladu da podnese ostavku.

Nova vlada koja je položila zakletvu početkom ove godine pripremila je program reformi, odlučila da ne plati dugove i počela pregovore sa MMF-om.

Međutim, libanska ekonomija je takođe blisko povezana sa složenom sektaškom politikom u zemlji i proiranska ekstremistička organizacija Hezbolah je dominantna u vladi i parlamentu i suočena je već sa sankcijama SAD.


XS
SM
MD
LG