Dostupni linkovi

Dom naroda Parlamenta BiH odbacio više od 40 tačaka dnevnog reda


Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) na današnjoj sjednici odbacio je, bez rasprave, inicijativu delegata Socijal-demokratske partije (SDP) Denisa Bećirovića, kojom je tražio da se u roku od 30 dana pred delegatima nađe Informacija Savjeta ministara BiH o zabrinjavajućem iseljavanju stanovništva Bosne i Hercegovine, s posebnim osvrtom na odlazak radno sposobnog stanovništva.

Obrazlažući inicijativu Bećirović je kazao da BiH slijedi demografski kolaps jer jeizmeđu dva popisa stanovništva ostala bez oko 1,4 milona stanovnika.

“Sada BiH ima 466.000 učenika i studenata i 690.000 penzionera te su sve to podaci koji pozivaju na najozbiljnije rješavanje tog pitanja, posebno ako se zna da je 40 odsto zaposlenih starije od 50 godina˝, istakao je Bećirović u svom obraćanju pred delegatima Doma naroda

Odbačena je i inicijativa delegata Kluba Hrvata Zlatka Miletića kojom traži od Vijeća ministara BiH da u roku od 120 dana u parlamentarnu proceduru dostavi Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine.

Miletić je obrazložio da inicijativu podnosi u ime Foruma građana Tuzle, Pravosudne mreže BiH i Helsinškog odbora za ljudska prava u Republici Srpskoj, koji su kako je rekao, izradili preporuke za izmjene tog zakona i koje su u julu 2017. godine dostavljene nadležnim institucijama BiH.

Na današnjoj sjednici Doma naroda data je saglasnost za ratifikaciju nekoliko međunarodnih ugovora, a odbačeno je više od 40 tačaka dnevnog reda jer su delegati Kluba Srba glasali protiv, izuzev u nekoliko tačaka o kojima su bili uzdržani.

XS
SM
MD
LG