Dostupni linkovi

Asocijacija onlajn medija: Utvrditi identitet osoba koje su pretile novinarki KRIK-a


Ilustracija

Asocijacija onlajn medija (AOM) zatražila je da nadležni organi i MUP-a Srbije utvrde identitet osoba koje su u sredu, 10. juna uveče pretile i oduzele mobilni telefon novinarki KRIK-a (portal za istraživanje kriminala i korupcije), Bojani Pavlović.

I Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je da zahteva od nadležnih organa da hitno utvrde ko je presreo novinarku KRIK-a Bojanu Pavlović i oduzeo joj opremu, te da je zaštite u obavljanju svog posla zbog postajanja sumnje da joj je bezbednost ozbiljno ugrožena.

Udruženje novinara Srbije (UNS) takođe je zatražilo da policija utvrdi ko je novinarki KRIK-a Bojani Pavlović u centru Beograda oduzeo telefon nakon što je ispred kafića u centru Beograda fotografisala sina predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Danila, sa vođama navijačkih grupa Aleksandrom Vidojevićem i Nemanjom Srećkovićem i razjasni sve okolnosti tog incidenta.

Novinarka KRIK-a je ispred kafića slikala Danila Vučića, koji je u društvu Aleksandra Vidojevića, zvanog Aca Rošavi, i još nekoliko muškaraca i gledao fudbalski derbi između Zvezde i Partizana. Vidojević je, inače, član Partizanove navijačke grupe „Janjičari“ i trenutno mu se sudi zajedno sa huliganima iz ove grupe.

AOM podseća da je novinarka sa ulice fotografisala društvo, ali su je po odlasku, zaustavila trojica muškaraca koji su se predstavili kao službena lica i koja su od nje zahtevala da sa telefona obriše fotografije. Policajcima su se pridružila još dvojica muškaraca, koji nisu delovali kao policajci, niti su se tako predstavili.

Novinarka je rekla da je na zadatku, a jedan od novopridošlih oteo joj je telefon iz ruke na šta policajci nisu reagovali. Posle insistiranja da joj kažu zbog čega joj je oduzeto sredstvo za rad, čovek koji je to uradio rekao je da on kao civil nije dužan ništa da joj objašnjava. Tek nakon odobrenja Vidojevića, novinarki Pavlović vraćen je telefon.

AOM je pozvao MUP i druge nadležne institucije da garantuju bezbednost novinarki portala KRIK i omoguće uslove za nesmetan rad novinara.

XS
SM
MD
LG