Dostupni linkovi

Sastanak o izborima u Mostaru: 90 posto stvari dogovoreno


Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko (prvi lijevo) nakon sastanka s Izetbegovićem i Čovićem u Sarajevu, 10. juni

U sjedištu Evropske komisije u Sarajevu, u srijedu kasno navečer (10. juni), završen je sastanak predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića i predsjednika Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) Dragana Čovića sa međunarodnim zvaničnicima u Bosni i Hercegovini.

Glavna tema sastanka bila je održavanje lokalnih izbora u Mostaru koji u ovom gradu nisu održani od 2008. godine.

Niko od učesnika nije želio dati izjave nakon sastanka.

Jedino je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, koji je prisustvovao sastanku, prokomentarisao kako je "90 posto stvari dogovoreno".

Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je izjavio 5. juna kako su "na dobrom putu" da se postigne dogovor o novim izbornim pravilima za Mostar.

Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH) donijela je 7. maja odluku o raspisivanju lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini prvobitno za 4. oktobar, ali zbog neusvajanja budžeta na nivou države, održavanje lokalnih izbora pomjereno je za 15. novembar 2020.

Izbori za izbor vijećnika u Vijeću Grada Mostar nisu raspisani. Kako je navedeno u Centralnoj izbornoj komisiji BiH, biće raspisani "po sticanju neophodnih uslova za raspisivanje i održavanje izbora".

Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini (PIC) podržao je rad CIK-a u vezi s pripremama za lokalne izbore 2020. godine početkom juna.

PIC-a je pozvao političke aktere da hitno provedu odgovarajuće odluke Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava u vezi sa lokalnim izborima u Mostaru.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu je 29. oktobra 2019. godine donio presudu po tužbi Irme Baralija iz Mostara i odlučio da je postojalo kršenje člana 1. Protokola br. 12 (Opća zabrana diskriminacije) Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Irma Baralija je 2018. godine podnijela tužbu Evropskom sudu za ljudska prava zbog neodržavanja lokalnih izbora u Mostaru.

Sud je odlučio da tužena država mora promijeniti relevantno zakonodavstvo najmanje u roku od šest mjeseci nakon što ova presuda postane konačna.

Građani Mostara smatraju da se i njima mora omogućiti da biraju i budu birani.

Šta građani Mostara misle o tome što neće biti izbora u ovom gradu?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:35 0:00

Domaćin sastanka u Sarajevu 10. juna je bio šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Slatter, a pored predstavnika dvije političke stranke iz BiH (SDA i HDZ BiH), sastanku su prisustvovali i američki ambasador u BiH Eric Nelson, te britanski ambasador u BiH Matthew Field.

XS
SM
MD
LG