Dostupni linkovi

Svetska banka: BDP Srbije u ovoj godini pašće za 2,5 odsto


Logo Svjetske banke

Pad Bruto domaći proizvod (BDP) Srbije u 2020. godini, prema poslednjem izveštaju Svetske banke, biće 2,5 odsto, dok je prognoza za region Zapadnog Balkana da će BDP u tekućoj godini biti manji za 3,2 odsto.

U istoj prognozi predviđeno je da će ekonomski oporavak Srbije u 2021. godini biti izražen rastom BDP za 4 odsto, a u regionu za 4,6 odsto.

Prognoza se zasniva na uverenju da će biti obnovljeno poverenje potrošača i poslovno poverenje dok uticaj pandemije Covid-19 bude jenjavao, a politička nestabilnost ostane pod kontrolom.

Porast fiskalnih obaveza u regionu smanjio je prostor za fiskalnu podršku i oslabio poslovnu klimu, ocenjuje Svetska banka.

Dalje zaoštravanje globalnih uslova finansiranja može značajno da poveća troškove servisiranja dugova, a to predstavlja poseban rizik u zemljama sa već visokim nivoom duga ili velikom potrebom za spoljnjim finansiranjem, pre svega u Albaniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori, navedeno je u poglavlju koje je posvećeno zapadnom Balkanu.

Znatno pooštreni uslovi finansiranja takođe mogu stvoriti pritisak na korporativne bilanse, povećanje rizika i pokretanje bankrota.

Prognoze za zemlje Balkana

Najveći pad ekonomije u regionu zapadnog Balkana za 2020. godinu prognoziran je za Hrvatsku - 9,3 odsto, dok bi iduće godine rast hrvatske ekonomije trebalo da bude 5,4 odsto.

Crna Gora suočiće se u tekućoj godini sa padom BDP za 5,6 odsto, dok bi iduće godine rast mogao da bude 4,8 odsto. Bosna i Hercegovina imaće pad BDP za 3,2 odsto, dok bi u narednoj godini ekonomskog oporavka rast trebalo da dostigne 3,4 procenta.

Za Severnu Makedoniju prognoziran je pad BDP za 2,1 odsto za ovu godinu, a oporavak za 3,9 naredne godine.

Pad BDP Albanije dostići će 5 odsto ove godine, a oporavak iduće godine 8 odsto. Navedeno je da će epidemija Covid-19 kao i nedavni zemljotres negativno uticati na turizam u toj zemlji.

Bugarska će imati pad ekonomije za 6,2 odsto ove godine, a Rumunija za 5,7 procenata, dok je prognozirani rast naredne godine za Bugarsku 4,3 odsto, a za Rumuniju 5,4 odsto.

Svetska banka je u svom poslednjem izveštaju prognozirala smanjenje globalnog BDP za 5,2 odsto u 2020. godini i dugoročnu duboku recesiju, što bi moglo da ostavi trajne negativne posledice na manja ulaganja, eroziju ljudskog kapitala zbog izgubljenog rada i školovanja, kao i fragmentaciju globalne trgovinske povezanosti.

Takođe, procenjuje se da će milioni ljudi skliznuti ispod granice siromaštva.

XS
SM
MD
LG