Dostupni linkovi

Glavni imam u Sarajevu dao ostavku zbog 'manipulacija, mobinga i progona neistomišljenika'


Kenan ef. Musić
Kenan ef. Musić

Glavni imam Medžlisa Sarajevo Kenan ef. Musić predao je danas, 9. juna, ostavku reisu-l-ulemi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseinu Kavazoviću, potvrdili su za Radio Slobodna Evropa iz sarajevskog Medžlisa.

Iz kancelarije reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH su za RSE kazali da su zaprimili ostavku.

„Iznenadili smo se ostavkom efendije Musića. I o ostavci i o njenom sadržaju odlučit će reisu-l-ulema i glavni muftija sarajevski Enes Ljevaković“, kazao je za RSE Muhamed Jusić, savjetnik reisu-l-uleme za medije.

Imam Musić je na svom zvaničnom Facebook profilu napisao da su prethodne dvije godine njegova mandata „obilježile kontinuirane opstrukcije i blokade u izvršavanju emaneta povjerenog glavnom imamu, nemogućnost pozitivnog utjecaja na odabir najboljih i najsposobnijih imama za predvođenje džemata, uskraćivanje uvida u osnovne elemente finansijskih i vakufskih procesa, te stalne laži i insinuacije usmjerene na diskreditaciju mene i ljudi sa kojima sarađujem“.

„Navedenim manipulacijama se želi ubaciti nesloga među džemate i imame radi ostvarivanja kratkoročnih sitnih interesa, bez sagledavanja dugoročnih posljedica za našu zajednicu. Uzimajući u obzir sve okolnosti, i pored moje velike želje i truda da stvari u Medžlisu krenu u pravom smjeru, smatram da nemam nikakav racionalni izgled za promjenu stanja nabolje u Medžlisu“, napisao je imam Musić.

Dalje je naveo da je „kap koja je prelila čašu jeste provođenje organizirane kampanje progona i stravičnog mobinga svih neistomišljenika kroz najrigidnije totalitarističke forme revanšizma, rehabilitacije verbalnog delikta i inkriminiranja slobodnog mišljenja, koja se provodi prema čestitim i vrijednim ljudima iz džemata i imamima koji nose najveći teret organiziranja i djelovanja Islamske zajednice“.

Sadržaj pisma ostavke i kritike na račun Islamske zajednice u BiH zasad nisu željeli komentirati ni iz Rijaseta ni iz Medžlisa Sarajevo. Savjetnik reisa za medije kazao je da će o tome moći govoriti samo reisu-l-ulema ili glavni sarajevski muftija.

XS
SM
MD
LG