Dostupni linkovi

Dačić i Turković: Najavljeno otvaranje konzulata BiH u Novom Pazaru


Ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem u Beogradu 9. juna 2020.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić najavio je, tokom susreta u Beogradu sa ministarkom spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Biserom Turković, otvaranje konzulata BiH u Novom Pazaru.

Ministri Dačić i Turković saglasili su se da u regionu treba da postoji zajednički dogovor o otvaranju granica kako bi građani znali na koji način mogu da putuju.

Dačić je apelovao na sve zemlje regiona da imaju isti pristup prema otvaranju granica, podsetivši da je Srbija donela odluku da otvori svoje granice i bez testova i mera izolacije.

On je zahvalio što je BiH donela takvu odluku i dodao da nema napretka sa Crnom Gorom i da se još ne zna način na koji može da se putuje u Hrvatsku.

„Sa Severnom Makedonijom to pitanje će biti razmotreno sutra, a danas ću obaviti razgovore sa ministrom spoljnih poslova Rumunije", rekao je Dačić.

Srpski šef diplomatije je rekao da Srbija želi dobrosusedske odnose i da je BiH važan ekonomski partner Srbije sa robnom razmenom od oko dve milijarde evra.

Ponovio je da Srbija podržava teritorijalni integritet i suverenitet BiH u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

Dačić je naveo da i dalje postoje otvorena pitanja sa BiH poput nestalih lica, granične linije, stare devizne štednje.

Ministarka Bisera Turković izjavila je da BiH i Srbija imaju dobrosusedske odnose i da to treba dalje negovati.

"Naš dogovor je da u svetlu dobrosusedskih odnosa rešavamo sva otvorena pitanja, da dajemo podršku jedni drugima, posebno kada je reč o članstvu u međunarodnim organizacijama", rekla je Turković.

Ona je navela da je jedna od važnih tema za BiH otvaranje konzulata u Novom Pazaru. Srbija ima konzulate u Mostaru, Banjaluci, Drvaru.

Poseta ministarke iz BiH prva je zvanična poseta Srbiji nakon opuštanja mera koje su donete zbog korona virusa.

XS
SM
MD
LG