Dostupni linkovi

Libijske snage iz Tripolija nastavljaju napredovanje


Libijske snage međunarodno priznate vlade te zenlje nastavile su danas napredovanje ohrabrene nedavnim povlačenjem protivnika iz zona oko glavnog grada, javlja Frans pres.

Njihovo napredovanje nastavljeno je uprkos jednostranom primirju koje je tokom vikenda objavio Egipat, zemlja koja podržava rivalske libijske snage predvođene komandantom Kalifom Haftarom. Haftarove snage godinu dana vode kampanju da zauzmu glavni grad Tripoli, sedište Vlade nacionalnog jedinstva koju priznaju UN.

Snage u Tripoliju, koje podržava Turska, stekle su prevlast prošle nedelje kada su povratile aerodrom u Tripoiju, sve glavne ulaze i izlaze iz grada, i niz ključnih gradova blizu Tripolija zbog čega su Haftarovi borci bili primorani da se povuku. Njihova komanda to je predstavila kao taktičku meru da se pruži šansa mirovnom procesu koji vode Ujedinjene nacije.

Egipatski predlog, koji je u subotu objavio predsednik Abdel-Fatah al Sisi, predviđa primirje od danas. Haftar je prihvatio, kao i Aguila Saleh, predsednik parlamenta zemlje čije sedište je na istoku.

Međutim snage koje se bore u odbrani Tripolija odbacile su predlog i umesto toga nastavile prodor ka istoku ka priobalnom gradu Sirtu, bivšem uporištu Islamske države koje su Haftarove snage zauzele u januaru.

Ministar unutrašnjih poslova vlade u Tripoliju Fathi Bašagha rekao je da će vladina strana ući u političke pregovore tek kad zauzme Sirt i vazdušnu bazu Džufra, na jugu.

SAD su prošlog meseca optužile Rusiju da je rasporedila najmanje 14 aviona na toj bazi kao pomoć ruskim plaćenicima koji podržavaju komandanta Haftara, što je Moskva negirala.

Zauzimanje Sirta otvorilo bi vrata millicijama povezanim sa vladom u Tripoliju da idu dalje ka istoku i potencijalno preuzmu kontrolu nad vitalnim naftnim instalacijama i naftnim poljima koje su plemena povezana sa Haftarom zatvorila ranije ove godine i time prekinuli glavni izvor prihoda za Libiju.

Libijska nacionalna naftna kompanija juče je saopštila da je nastavila proizvodnju u najvećem naftnom polju u zemlji posle pregovora sa plemenima. Dozvoljavanje naftnoj kompaniji da nastavi proizvođnu može da se vidi kao pružanje palmine grančice vladi u glavnom gradu Libije, koja je pretrpela velike finansijske gubitke od kada su naftna polja zatvorena.

Libijski premijer Fajez Saradž pozvao je borce u Tripoliju da nastave put ka Sirtu.

Portparol snaga povezanih sa Tripolijem objavio je snimke navodne zaplene tenkova i vozila pred Sirtom. ;Haftarova vojna medijska jedinica je međutim navela da su to turski tenkovi koje su njihove snage uništile.

Libijske snage na istoku podržavaju Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat kao i Francuska i Rusija. Vlada u Tripoliju dobija podršku od Katara, Italije i Turske, koja je pojačala svoju vojnu pomoć poslednjih meseci i time doprinela pomeranju toka borbi.

XS
SM
MD
LG