Dostupni linkovi

Španski tužioci istražuju ulogu bivšeg kralja u sporazumu sa Rijadom


Bivši španski kralj Huan Karlos

Tužioci Vrhovnog suda Španije istražuju da li je bivši kralj Huan Karlos primio milione dolara od Saudijske Arabije tokom izgradnje brze železnice u toj zemlji od strane španskog konzorcijuma.

Istraga Vrhovnog suda usredsrediće se na razvoj događaja nakon sredine 2014, što pokriva drugu fazu ugovora iz 2011. a koja se tiče brzog voza koji je putovao od Medine do Meke sa akronimom za brze vozove u Španiji.

Datum označava trenutak kada je Huan Karlos nakon nekoliko skandala prepustio presto svom sinu Felipeu VI, i kada je nakon četiri decenije vladavine Karlos izgubio zaštitu koju mu je garantovao španski ustav kao šefu države.

U izjavi tužioca je navedeno da će zbog "institucionalnog značaja" istragu voditi jedan od glavnih tužilaca Vrhovnog suda i tri pomoćnika.

Iako su finansije Huana Karlosa u španskim medijima godinama dovođene u pitanje, do sada nije bilo pravnih posledica za kralja.

Španski poslanici odbacili su najmanje dva predloga otkad su se pojavile prve optužbe za otvaranje parlamentarne istrage.

Švajcarski tužioci takođe istražuju račun Huana Karlosa na koji je navodno pokojni kralj Saudijske Arabije Abdulah prebacio milione dolara.

Felipe VI se u martu odrekao svakog budućeg nasledstva od svog oca, nakon što su britanske novine "Telegraf" objavile da je sadašnji monarh vlasnik dela tog novca.

On je takođe negirao bilo kakvo saznanje o fondu.

XS
SM
MD
LG