Dostupni linkovi

U Velikoj Britaniji 55 umrlih od korone, najniže dnevno od marta


Aerodrom Luton

Velika Britanija je danas zabeleila 55 umrlih od korona virusa, najniži dnevni bilans od 22. marta, dan pre stupanja na snagu mera izolacije.

Sa ovim brojem ukupan broj umrlih od početka pandemije je 40.597, saopštilo je danas britansko ministarstvo zdravlja.

Posle skoka broja umrlih na 77 u nedelju, ovo je drugi uzastopni dan da je u zemlji zabeležen manji broj umrlih od 100, što se nije desilo od 23. marta.

Kao znak smirivanja Škotska, koja ima 2.415 umrlih i Severna Irska, gde je umrlo 537 ljudi nisu imali ni jedan smrtni slučaj dva dana za redom.

"Iako je ova cifra mnogo niža nego pre svako od tih umrlih predstavlja tragediju za jednu porodicu i jednu zajednicu. Nastavićemo sve naše napore da oborimo tu cifru", rekao je ministar zdravlja Met Henkok.

Priznajući da zvanični podaci često pokazuju pad tokom vikenda zbog kašnjenja u registrovanju ministar je istakao da glavni grad London, koji je bio epicentar maladije nije imao ni jedan smrtni slučaj u bolnici u poslednja 24 časa.

U poslednja 24 časa zabeleženo je 1.205 zaraženih, čime je ukupan broj stigao na 287.399, što jedan od najnižih brojeva poslednjih meseci, rekao je ministar Henkok.

Stopa prenosa bolesti je ispod reprpodukcionog faktora jedan, što ukazuje na pad zaraze, i broj hospitalizacija je takođe u padu rekao je on.

"Jasno je da je korona virus u padu širom zemlje ali moramo da ostanemo obazrivi", rekao je ministar.

On je rekao da vlada može da nastavi ublažavanje restrikcija, čime se predviđa ponovno otvaranje trgovina koje nisu neophodne 15. juna, odbacujući kritike da je zdravlje žrtvovano radi privrede.

XS
SM
MD
LG