Dostupni linkovi

Demokrate u Kongresu SAD klekle u znak počasti Flojdu


Demokrate su kleknule i tako odale počast Džordžu Flojdu i drugim Afroamerikancima

Članovi američkog Kongresa iz Demokratske stranke danas su, pre nego što su predstavili predlog za reformu policije, održali minut ćutanja i zatim klekli na jedno koleno, što je postalo simbol protiv policijske brutalnosti i nasilja, i klečali osam minuta i 46 sekundi u znak poštovanja prema Džordžu Flojdu i drugim Afroamerikancima koji su "nepravedno izgubili život".

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi i šef demokratske manjine u gornjem domu, Senatu, kao i još dvadesetak članova Kongresa među kojima nekolicina Afroamerikanaca, okupilo se u Holu emancipacije, tako nazvanom u znak počasti za robove koji su radili na izgradnji zgrade Kongresa u Vašingtonu u 18. veku.

“Ovde smo da bismo odali počast tom bolu,” kazala je Pelozi.

“Ovde smo da iskažemo poštovanje za postupke američkog naroda koji protestuje zbog toga što se dešava,” istakla je Pelozi pre nego što je kleknula na jedno koleno. “Ovde smo da odamo počast Džordžu Flojdu,” dodala je.

Osam minuta i 46 sekundi je vreme koliko je beli policajac Derek Šovin prilikom privođenja Džordža Flojda 25. maja, kolenom pritiskao njegov vrat dok se nije ugušio. Taj događaj izazvao je istorijski talas besa u SAD, a proširio se i na druge zemlje u svetu.

Protest klečanjem na jednom kolenu zbog policijske prutalnosti i rasizma počeli su od avgusta 2016. neki američki sportisti klečeći na kolenu za vreme intoniranja američke nacionalne himne pre početka utakmica.

Demokrate će kasnije u ponedeljak obelodaniti predlog sveobuhvatne reforme koje će podrazumevati jači nadzor i promenu policijskih procedura.

Prema dokumentu, u koji je imao uvid Asošiejtid Pres (AP), biće ograničena pravna zaštita za policiju, stvorena nacionalna baza podataka o prekomernoj ubotrebi sile i zabranjeno gušenje prilikom privođenja.

Karen Bas, članica Predstavničkog doma i predsedavajuća Afroameričkog kokusa u Kongresu, nazvala je ovaj predlog “transformativnim”.

Ona je izjavila za CNN da je ovo najodvažnija od bilo kojih dosadašnjih reformi u ovoj oblasti u poslednjoj deceniji. “Vreme je da se promeni policijska kultura u mnogim departmanima,” istakla je Bas.

Međutim, u predloženim promenama se ne predviđa smanjenje novčanih sredstava za policiju, što je tražio deo demonstranta.

Najverovatniji kandidat Demokratske stranke na predsedničkim izborima u novembru Džo Bajden podržao je zabranju gušenja prilikom privođenja i druge delove iz pomenutog predloga.

Senator Kori Buker, koja je bila kritična prema Bajdenu tokom primarnih izbora, kazao je da ima puno poverenje da on može da predvodi neophodne promene.

“Ovo je referendum ko smo kao Amerikanci i ko ćemo biti jedni drugima,” istakao je Buker.

Kako navodi Glas Amerike, nije jasno da li će moćni sindikati policije i članovi Kongresa iz Republikanske stranke podržati ovu reformu.

“Ne mogu da dišem,” postao je krilatica demonstranata. Flojd je molio policajce da ga puste ističući da ne može da diše, ponavljajući istu rečenicu kao i Erik Garner 2014. u policijskom pritvoru pre smrti.

XS
SM
MD
LG