Dostupni linkovi

Britiš Petroleum ukida 10 hiljada radnih mesta


Britanska naftna kompanija Britiš Petroleum (BP) najavila je danas ukidanje 10 hiljada radnih mesta širom sveta, što je 15 odsto zaposlenih, kako bi povećala efikasnost i prilagodila tržištu nafte pogođenom pandemijom korona virusa.

Većina radnih mesta biće ukinuta do kraja godine i obuhvatiće uglavnom zaposlene u administraciji, uključujući i trećinu visoko rangiranih rukovodilaca, precizira u saopštenju BP, koji je još u aprilu najavio drastično smanjenje investicione potrošnje i program štednje.

"Ovo su teške odluke koje moramo doneti, ali moramo raditi ono što je dobro za BP", izjavio je izvršni direktor Bernard Luni na onlajn konfereniji namenjenoj zaposlenima te kompanije.

Strateški plan, najavljen u februaru, već je predvideo formiranje manje grupe kako bi se osigurala budućnost BP u cilju manje zavisnosti od fosilnih goriva, ali je pandemija korona virusa sve promenila i primorala BP na radikalne mere.

Luni je objasnio da BP troši mnogo više novca nego što je priliv, odnosno više miliona dolara dnevno.

BP je već početkom aprila najavio drastičan pad investicionih troškova za 25 odsto i program štednje od 2,5 milijardi dolara u 2021. godini, koji bi trebalo čak da bude povećan.

BP je u prvom tromesečju imao drastične gubitke od 4,4 milijardi dolara zbog pada cena nafte.

XS
SM
MD
LG