Dostupni linkovi

Tomaš Sunjog novi predstavnik EU na Kosovu


Češki diplomata Tomaš Sunjog (Tomáš Szunyog) biće budući specijalni predstavnik Evropske unije (EU) na Kosovu, saznaje Radio Slobodna Evropa iz diplomatskih izvora u Briselu.

Prema ovim izvorima, predstavnici 27 zemalja članica EU su odobrili njegovo imenovanje a u tekućim danima bi trebalo da se i formalno objavi odluka.

On će naslediti Natailiju Apostolovu iz Bugarske čiji mandat ističe u avgustu ove godine.

Tomaš Sunjog se pridružio diplomatskom koru u EU 2017. godine kada je imenovan za češkog ambasadora u Komitetu za Politička i bezbednosna pitanja u EU. Ministarstvu spoljnih poslova Češke Republike se pridružuje 1992. godine gde je imao više direktorskih funkcija u ovoj instituciji, uključujući i Direktorat za Jugostičnu Evropu. Služio je kao ambasador u Bosni i Hercegovini, između 2009. i 2014., a u Sloveniji od 2001. do 2005.

U zvaničnom CV-u piše da je studirao u Moskvi te da tečno govori više jezika: engleski, francuski, ruski, slovenački kao i bosanski jezik.

Nakon odobrenja zemalja članica EU, specijalnog predstavnika za Kosovo imenuje evropski šef diplomatije, Žozep Borelj (Josep Borrell). Novi specijalni predstavnik za Kosovo bi trebalo da blisko sarađuje i sa novoimenovanim specijalnim predstavnikom za dijalog, Miroslavom Lajčakom.

XS
SM
MD
LG