Dostupni linkovi

Vlasnik Samsunga opet pred sudom zbog malverzacija


Čelnik Samsung Grupe Lee Jae-yong stiže na sudsko ročište u središnji okružni sud u Seulu, Južna Koreja, 8. juna 2020.

Čelnik Samsung grupe Lee Jae-yong (Jay Y. Lee) pojavio se pred sudom čekajući odluku da li će ga, prema optužbama koje uključuju prevare u vođenju poslovnih knjiga i manipulacije sa dionicama, vratiti u zatvor nakon više od dvije godine na slobodi.

Tužioci su tražili nalog za hapšenje Leeja, nakon što su istraživali kontroverzno spajanje dvije Samsungove podružnice 2015. godine, koje mu je pomoglo da dođe na čelo cijele grupe.

Lee, koji je preuzeo kontrolu nad kompanijom nakon što je njegov otac imao srčani udar 2014. godine, razvio je konglomerat i njegov "dragulj u kruni" Samung electronics, čiji godišnji prihod iznosi 12 posto bruto proizvoda cijele Južne Koreje.

Pedesetjednogodišnji Lee pojavio se na saslušanju noseći masku, u crnom odijelu. Na ulasku u sud nije odgovarao na pitanja novinara.

Nakon saslušanja, u pritvoru će čekati odluku suda, navodi agencija Reuters.

Tužioci terete Leeja za upletenost u ilegalne transakcije i manipulaciju dionicama koje su olakšale spajanje Samsungovih podružnica 2015. godine, a optužen je i za lažno prikazivanje vrijednosti kompanije Samung biologics.

Smatra se da je spajanje dvije podružnice bilo ključno u uspostavljanju Leejve kontrole nad kompanijom.

Samsung je odbacio te optužbe protiv Leeja navodeći da je "van zdrave pameti" reći da je Lee bio umiješan u odluku o spajanju i dodao da je dugotrajna istraga fokusirana na menadžment, koji se sada nalazi u krizi zbog pandemije korona virusa i trgovinskog spora SAD-a i Kine u vezi taksi.

Lee je proveo u zatvoru oko godinu dana 2018. godine zbog optužbe da je podmićivao zvaničnike u vladi skupim poklonima, kako bi lakše dobio dozvole za spajanje kompanija.

Vrhovni sud Južne Koreje je poništio odluku nižeg suda i suspendovao kaznu, ali je još je nejasno da li će Lee morati da ponovo ide u zatvor.

XS
SM
MD
LG