Dostupni linkovi

Na Vlašiću pronađeni posmrtni ostaci Bošnjaka iz Kotor Varoši


Ilustrativna fotografija

Na lokalitetu Duboki potok, u opštini Skender Vakuf/Kneževo, na planini Vlašić, pronađeni su posmrtni ostaci iz proteklog rata, saopšteno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Pretpostavlja se da se na lokalitetu nalaze posmrtni ostaci više osoba bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Večići-Kotor Varoš, koji su se u novembru 1992. godine preko Vlašića pokušavali prebaciti do Travnika.

"Proces pripreme i osiguranja lokacije, radi provođenja ekshumacije na lokalitetu Duboka-Duboki potok na planini Vlašić koordinisali su tužilac i stručni saradnik iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine", navodi se u saopštenju

Zbog nepristupačnosti terena tokom procesa ekshumacije bit će angažovani stručni deminerski i alpinistički timovi, kako bi se lokacija uspjela u potpunosti pretražiti.

Iz Tužilaštva BiH dodaju da su na lokaciji bili prisutni i predstavnici Instituta za nestale osobe, kao i predstavnici preživjelih žrtava, a lokaciju osiguravaju policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

XS
SM
MD
LG