Dostupni linkovi

SAD će dozvoliti ograničen broj letova kineskim aviokompanijama 


Avioni Air China na aerodromu u Pekingu 27. marta 2020. godine

Administracija predsednika američkog predsednika Donalda Trampa saopštila je danas da će kineskim aviokompanijama omogućiti ograničen broj letova prema Sjedinjenim Državama, odustajući od pretnje zabranom, javlja AP.

Odluka je doneta dan posle odluke Kine da otvori vrata američkim avioprevoznicima Delta erlajnsu i Junajted erlajnsu da nastave da lete jednom nedeljno.

Ministarstvo saobraćaja je saopštilo je da će kineskim putničkim aviokompanijama omogućiti letove u SAD dva puta nedeljno, što će izjednačiti broj letova koje će kineske vazduhoplovne vlasti dozvoliti američkim prevoznicima.

Junajted i Delta nisu odmah komentarisali najnoviji razvoj spora dve zemlje i kako će to uticati na njihove planove, iako su se obe kompanije nadale da će biti ponuđeno više letova.

Spor Vašingtona i Pekinga oko letova odvija se već nedeljama i deo je šire trgovinske i diplomatske tenzije između dve najveće svetske ekonomije.

Početkom januara više od 300 letova nedeljno odvijalo se između dve zemlje, ali su međunarodni prevoznici smanjili i ukinuli letove za Kinu, zbog pandemije korona virusa.

Junajted, Delta i Ameriken Airlajns obustavili su letove za Kinu pre sredine marta.

Kineske aviokompanije smanjile su, ali nisu ukinule letove za SAD.

U februaru su imale oko 20 letova nedeljno, 34 do sredine marta.

Američko Ministarstvo saobraćaja saopštilo je juče da će redovni letovi kineskih aviokompanija biti zaustavljeni jer kineska administracija nije dozvolila američkim aviokompanijama da nastave letove do te zemlje.

Iz ministarstva je navedeno da će SAD od 16. juna uvesti privremenu meru zabrane letova kineskim kompanijama prema Americi.

XS
SM
MD
LG