Dostupni linkovi

Smijenjena Lejla Rešić, ministrica uprave i lokalne samouprave RS-a


Lejla Rešić, fotoarhiv
Lejla Rešić, fotoarhiv

Ministrica uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić smijenjena je u četvrtak na sjednici Vlade Republike Srpske (RS).

Kako je saopšteno iz Vlade Republike Srpske, premijer RS-a Radovan Višković je razriješio dužnosti dosadašnju ministricu uprave i lokalne samouprave Lejlu Rešić u skladu sa ovlašćenjima utvrđenim Ustavom Republike Srpske i Zakonom o Vladi RS-a.

Za to je, kako je saopšteno, pribavljeno pozitivno mišljenje predsjednice RS Željke Cvijanović i predsjednika Narodne skupštine RS-a Nedeljka Čubrilovića.

O promjeni u sastavu Vlade Republike Srpske biće obaviještena Narodna skupština Republike Srpske, navedno je u saopštenju.

Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske ovlastio je ministra za evropske integracije i međunarodnu saradnju Zlatana Klokića da obavlja dužnost ministra uprave i lokalne samouprave do izbora novog ministra, a najduže u periodu do 90 dana.

Promjene u entitetskoj vladi uslijedile su nakon političkih razmirica dvije stranke vladajuće koalicije u Republici Srpskoj - Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Demokratskog narodnog saveza (DNS).

DNS traži objašnjenje

Predsjedništvo DNS-a je, nakon sjednice održane u četvrtak u Banjaluci, zatražilo sastanak sa vladajućim SNSD-om, jer još nije stiglo objašnjenje zašto je smijenjena ministrica uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić.

Generalni sekretar DNS-a Darko Banjac rekao je da bi sastanak trebalo da bude održan sljedeće sedmice jer DNS-u nije prihvatljiva smjena nijednog kadra ove stranke, pa tako ni Rešić. Nakon ovih razgovora kao mogućnost ostavio je izlazak DNS-a iz vladajuće koalicije u entitetu Republika Srpska.

Lejla Rešić je članica DNS-a iz Prijedora, a bila je ministrica u vladama Republike Srpske u tri mandata.

DNS će dati novog ministra, a ta osoba mora biti iz reda bošnjačkog naroda.

XS
SM
MD
LG