Dostupni linkovi

Ustavni sud Federacije BiH za RSE: Bez potvrde da je Vlada TK neustavna


Sudnica, ilustracija
Sudnica, ilustracija

Kata Senjak, predsjednica Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine izjavila je za Radio Slobodna Evropa kako ne može potvrditi da je ta pravosudna institucija donijela odluku da imenovanje Vlade Tuzlanskog kantona nije u skladu sa Ustavom Federacije BiH, kako su to objavili pojedini bh. mediji.

„Sud je donio odluku, odnosno, dao mišljenje za postavljeni zahtjev, ali ne mogu reći kakvu je odluku donio, zato što nemamo u orginal spisu potvrdu da su stranke primile tu odluk,u zbog čega se ta odluka i ne nalazi na web stranici suda“, kazala je Senjak za RSE.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti je podnijela Jelka Milićević, potpredsjednica Vlade Federacije BiH i ministrica finansija u Federalnoj vladi, u oktobru 2019. godine.

„U zahtjevu se tražilo da se Sud izjasni da li je sastav Vlade Tuzlanskog kantona sukladan Ustavu Federacije BiH, imajući u vidu da se u Vladi Tuzlanskog kantona ne nalaze ministri iz reda hrvatskog naroda“, kazala je predsjednica Ustavnog suda Federacije BiH, Kata Senjak.

Vlada Tuzlanskog kantona imenovana je 20. jula 2019. godine.

Prema odredbama Ustavnog suda Federacije BiH kao i Tuzlanskog kantona, te Zakona o Vladi Tuzlanskog kantona, propisano je da će konstitutivni narodi i pripadnici ostalih, biti proporcionalno zastupljeni u Vladi tog kantona i da će zastupljenost odražavati popis stanovništva iz 1991. godine.

Vlada Tuzlansklog kantona ima dvanaest ministarstava.

XS
SM
MD
LG