Dostupni linkovi

Mumbaj evakuiše stanovništvo zbog ciklona


Prazne ulice Mumbaja u susret ciklonu, 3. jun 2020.
Prazne ulice Mumbaja u susret ciklonu, 3. jun 2020.

Stanovnici Mumbaja, najveće metropole u Indiji, pripremaju se za prvi udar ciklona u novijoj istoriji, zbog čega su ulice prazne uoči očekivanih pljuskova i olujnog vjetra, javlja agencija Rojters.

Vlasti su do kasno u noć radile na premještanju hiljada ljudi dalje od obale zbog bojazni da će zdravstveni sistem biti preopterećen, pošto se grad već suočava sa teškom epidemijom oboljenja COVID-19.

"Imali smo kiše, ali nikada nismo imali ciklon u ovom gradu. Ne znamo kakvu štetu može da nanese", izjavio je stanovnik Mumbaja Šantaram Terekar.

Luka u predgrađu Mumbaja saopštila je da ostaje zatvorena u periodu od 24 časa, a samo 19 aviona će poletjeti sa glavnog aerodroma.

Meteorolozi očekuju da će ciklon koji dolazi iz Arabijskog mora prerasti u snažnu oluju tokom dana i da će vjetar dostići udare brzine do 120 kilometara na čas.

Ciklon "Nikaragva" mogao bi da stigne na kopno u oblasti obalskih država Maharaštra i Gudžarat, gdje je evakuisano više od 100.000 ljudi.

Cikloni često zaobilaze Mumbaj, u kojem živi više od 20 miliona ljudi, ali svake godine od juna do septembra grad zahvataju monsunske kiše koje plave puteve i obustavljaju prigradsku željezničku mrežu koju koriste milioni ljudi.

XS
SM
MD
LG