Dostupni linkovi

KS: Zemaljskom muzeju BiH 150 hiljada eura za dio plata


Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo (KS) Kenan Alikadić u utorak, 2. juna je potpisao ugovor sa direktorom Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine (BiH) Mirsadom Sijarićem čime je obezbijeđeno 300 hiljada KM (150 hiljada eura) za rad ove institucije na državnom nivou – saopšteno je iz Vlade KS.

Iznos će biti isplaćen u potpunosti a ne u ratama, što će omogućiti isplatu dijela neisplaćenih plata za uposlenike Zemaljskog muzeja BiH.

“Uposlenici su u prethodnom periodu vrlo vrijedno i predano radili, unatoč činjenici da su bačeni u nemilost same države koja nije adekvatno reagovala, niti je pokazala veliku volju da se riješi dugogodišnji problem finansiranja ove institucije.” – rekao je ministar Alikadić i dodao da potpisani Ugovor omogućava samo promptno djelovanje Ministarstva kulture i sporta KS.

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine (BiH) je u drugoj polovini maja, nakon dva mjeseca pauze zbog pandemije korona virusa, otvorio svoja vrata a pandemija je usložila ionako tešku finansijsku situaciju u muzeju s obzirom na neriješen pravni status i nije na budžetu.

“Ponovo smo došli u situaciju da nemamo od čega isplatiti plaće radnicima”, rekao je tada za Radio Slobodna Evropa (RSE) Mirsad Sijarić, direktor Zemaljskog muzeja BiH.

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine (BiH), jedna je od sedam institucija kulture od državnog značaja koje nemaju riješen pravni status ni finansiranje, jer je prema Ustavu BiH, sektor kulture pripada entitetima, odnosno kantonima.

XS
SM
MD
LG