Dostupni linkovi

Policijski čas u Njujorku do nedelje zbog nereda


Policijski čas uveden u ponedeljak u Njujorku posle nasilnih demonstracija i pljački, ostaće na snazi do nedelje, 7. juna, rekao je danas gradonačelnik Bil de Blazio.

Policijski čas koji je prvobitno uveden od 23.00 sata, od danas počinje u 20.00 i traje do 05.00 sati, rekao je De Blazio na konferenciji za novinare.

Uprkos toj meri, u američkom ekonomskom centru sinoć je ponovo bilo pljačke, posebno u kvartu Midtaun u centru Menhetna.

Nemiri podstaknuti ubistvom Afroamerikanca Džordža Flojda u rukama policije, nastavljau se širom SAD, od Njujorka do Los Anđelesa, uz sukobe policije i demonstranata, paljenje automobila i povređene na obe strane.

Policijski čas je uveden u više od 40 gradova, a pojedine vlasti zahtevaju intervenciju Nacionalne garde koja je već raspoređena u Mineapolisu i drugim mestima u 23 savezne države i Vašingtonu.

Tramp je izjavio u ponedeljak veče da ako gradske i vlasti na nivou saveznih država ne preduzmu neophodne mere, “onda ću razmestiti američku vojsku i brzo rešiti problem za njih.”

Protesti su se proširili na celu zemlju zbog smrti Džordža Flojda nakon što je policajac Derek Šovin 8 minuta i 45 sek pritiskao kolenom njegov vrat dok je ležao na zemlji tokom hapšenja po prijavi za korišćenje falsifikovanih 20 dolara u obližnjoj radnji u Mineapolisu.

XS
SM
MD
LG