Dostupni linkovi

SZO pohvalio uspeh Crne Gore u borbi protiv korona virusa


Status korona free ili status bez aktivnih slučajeva oboljelih Crna Gora je već ostvarila i postigla, što potvrđuju raspoloživi podaci Instituta za javno zdravlje (IJZ), kazala je za Radio Slobodna Evropa šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori Mina Brajović.

„Upravo iz razloga što već jedan duži vremenski period u Crnoj Gori nema i nije bilo novih slučajeva obolijevanja. Osobe koje su bile oboljele su gotovo sve izliječene osim, u manjem broju slučajeva gdje je oboljenje na žalost završilo smrtnim ishodom“, kaže Brajović.

Brajović je pohvalila crnogorski uspjeh u borbi protiv korona virusa i naglasila da je zahvaljujući energičnim mjerama „Crna Gora izašla kao pobjednik u prvom poluvremenu“ borbe protiv COVID 19.

Brajović smatra da nadležni u Crnoj Gori moraju biti na oprezu jer je svijet i dalje u fazi pandeemije.

„Moramo da imamo na umu činjenicu da je virus tu, pored nas. I drugo, moramo da imamo na umu da podaci iz globalnog sistema nadzora SZO ukazuju da veliki broj nedetektovanih slučajeva infekcije postoji i dalje, sa tim blagim simptomima. Upravo zbog toga jedna od ključna preporuka SZO vlastima jeste da je neophodno nastaviti agresivno i energično sa detektovanjem, testiranjem i praćenjem kontakata“, smatra Brajović.

Ona objašnjava da su mjere opreza neophodne i zbog procjene SZO da je prisutan rizik od vraćanja infekcije.

„Virus je u cirkulaciji unutar i između zemalja. I da bismo ovaj rizik sveli na minimum neophodno je da se dosljedno sprovede sveobuhvatne javno zdravstvene mjere. Posebno bih naglasila da niko i nijedna zemlja nije bezbjedna, dok svako ne bude bezbjedan“, zaključila je Mina Brajović iz SZO.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) je, na predlog Instituta za javno zdravlje, proglasilo u utorak, 2. juna kraj epidemije COVID19 u Crnoj Gori. Tokom trajanja epidemije Crna Gora je prijavila 324 zaraženih i 9 preminulih od COVID 19.

XS
SM
MD
LG