Dostupni linkovi

U RS više nije obavezno nošenje maske na otvorenom


Banjaluka
Banjaluka

Obaveza korištenja zaštitne maske na otvorenom prostoru u Republici Srpskoj (RS) od danas prestaje da važi, zaključak je Republičkog štaba za vanredne situacije na sjednici održanoj u utorak, 2. juna.

Također se naglašava kako je i dalje obaveza građana da se u zatvorenim prostorijama, pored zaštitne mjere fizičkog rastojanja od dva metra i korištenja zaštitne maske, pridržavaju uputstva Instituta za javno zdravstvo RS za boravak u zatvorenom prostoru.

Prethodno je u Federaciji Bosne i Hercegovine Krizni štab federalnog ministarstva zdravstva donio odluku da u tom entitetu od 31. maja nošenje maski na otvorenom više nije obavezno.

Republički štab za vanredne situacije donio je u utorak i zaključak kojim se van snage stavlja zaključak o prestanku obustave javnog prevoza, a prevoznici su dužni organizovati rad u skladu sa uputstvom Institut za javno zdravstvo RS.

S današnjim danom Institutu za javno zdravstvo RS prijavljena su tri smrtna slučaja kod kojih je potvrđeno prisustvo novog virusa korona. Novozaraženih je osam osoba, a testiranje izvršeno na 395 laboratorijskih uzoraka.

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo s današnjim danom u Federaciji BiH testirano je 419 uzoraka i potvrđena su tri nova slučaja.

Ukupno do sada u RS je zabilježeno 1430 potvrđenih slučajeva zaraze novim korona virusom, u Federaciji Bosne i Hercegovine (BiH) 1085 a u Brčko distriktu (BD) 20 osoba. U RS je preminulo ukupno 114 osoba, u FBiH 39 a u BD 4 osobe.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine ukupno je od početka epidemije zaraženo 2535 osoba, oporavilo se 1910, a umrlo 157 osoba.

XS
SM
MD
LG