Dostupni linkovi

Dodatna sredstva za Zapadni Balkan u narednom budžetu EU


Evropski komear za proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi).
Evropski komear za proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi).

Evropska komija (EK) će predložiti zemljama članicama Evropse unije (EU) da se predpristupni fondovi (IPA) za naredni multifinancijski okvir (2021-2027) budu u iznosu od 14,5 milijardi eura, potvrdio je evropski komear za proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi).

“Sve ovo će nam omogućiti da na jesen izađemo sa značajnim investicionim planom za Zapadni Balkan. Nadam se da ćemo imati pozitivne povratne informacije od saveta EU, jer su ovi predlozi robusni i značajni i mogli bi nam pomoći da ponovo pokrenemo ekonomski oporavak u nasem susedstvu”, rekao je Varhelji.

Instrument za pretpristupnu pomoć, odnosno IPA fondovi su mehanizam EU koji pruža financijsku pomoć zemljama kanidatima i potencijalnim kandidatima, što obuhvata sve zemlje Zapadnog Balkana i Tursku.

Ovaj mehanizam je osmišljen tako da usmeri podršku na reforme kroz jedinstveni i fleksibilni sistem od koga neposrednu korist ostvaruju građani, dok zemlje dobijaju dodatnu pomoć za postizanje evropskih standarda. U prethodnom financijskom okviru u periodu 2014-2020, IPA fondovi su iznosili 11, 7 milijardi eura.

Evropski komesar je predstavio predloge EK za celokupan budžeta za oblast spoljnih poslova EU u narednom sedmogodišnjem period. On je potvrdio da se u ovom preiodu očekuju značajnije investicije za zemlje evropskog susedsedstav i Zapadni Balkan.

Prema predlogu EK, Zapadnom Balkanu će biti na raspolaganju i Evropski fond za održivi razvoj u iznosu od96, 4 milijarde evra uključujući i 10, 5 milijardi eura grancija za saniranje ekonomskih posledica COVID19.

Evropska komisija je dodatno predložila da se iz trenutnog budžeta EU do kraja godine za zemlje Zapadnog Balkana, istočnog i južnog susedstva obezbedi još 1 miljarda evra. Prema Varheljiju, ova sredstva će biit na raspolaganju već ove godine, kako bi se stvorili uslovi za privredni rast nakon krize COVID19.

Komesar Oliver Varhelji je naglasio da “EU ima snažni interes da održi dugoročniji oporavak od pandemije COVID-19 u našim partnerskim zemljama, posebno na Zapadnom Balkanu”.

“Ovim predlogom imaćemo sva otrebna sredstva za ciljanje investicija u ključne privredne sektore, donošenje likvidnosti malim i srednjim preduzećima i pružanje makrofinansijske pomoći. Bićemo u mogućnosti da konkretno podržimo njihov oporavak, podstaknemo njihov razvoj i potrebne reforme”, rekao je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

XS
SM
MD
LG