Dostupni linkovi

PEN BiH poziva na uklanjanje imena pripadnika fašističke ideologije


Misa u Sarajevu za stradale u Blajburgu
Misa u Sarajevu za stradale u Blajburgu

Upravni odbor PEN Centra Bosne i Hercegovine (BiH) poziva na borbu protiv historijskog revizionizma uklanjanjem imena pripadnika faštističke ideologije iz naziova ulica, udžbenika, škola.

"Nakon višegodišnjih sporadičnih pokušaja da se revidiranje povijesnih činjenica i kolektivnog pamćenja u Bosni i Hercegovini, i Sarajevu kao glavnom gradu, ne samo nastavi nego i radikalizira u sistemu obrazovanja, u udžbenicima, dijelu medija, imenovanju škola, ulica, javnih institucija i slično – pozivamo nadležne općinske/opštinske, gradske, kantonalne/županijske, entitetske kao i državne organe na cijeloj teritoriji BiH da iz javnog prostora uklone imena svih ličnosti za koje postoje nesporni dokazi o njihovoj pripadnosti fašističkoj ideologiji, kao i o njihovom fašističkom djelovanju", stoji u zvaničnom saopštenju Upravnog odbora.

Iz Centra podsjećaju da se godinama u ovom kontekstu spominju ulice i ustanove koje nose imena po ljudima koji su bili saradnici nacističkog i ustaškog režima.

Među njima su ulice pukovnika Hrvatskih oružaniha snaga iz Prijepolja Sulejmana Pačariza Hodže, komandanta muslimanske milicije u Drugom svjetskom ratu Osmana Rastodera, zatim Asafa Serdarevića, Mustafe Busuladžića, Huseina Đoze, iz redova 13. divizije Handžar koja je djelovala kao nacistička vojna organizacija, jednog od ideologa ustaškoga pokreta Mile Budaka, ali i presuđenih zločinaca iz minulog rata kao što su Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

Istovremeno, kako navode u PEN-u, podržana je izgradnja spomenika komandantu Jugoslovenske kraljevske vojske u otadžbini i vođi Ravnogorskog pokreta Draži Mihajloviću u Bileći, kojeg također mnogi smatraju saradnikom nacističke Njemačke, a godinama se, kako kažu, navodno, ne može spriječiti uporno i sistematsko devastiranje Partizanskog groblja u Mostaru, kao što se ne odobrava ni prigodno obilježavanje herojskog djela Gorana Čengića u Sarajevu.

"Sve ovo, uz niz sličnih primjera, može biti protumačeno jedino kao otvorena i definitivna podrška potpunom historijskom revizionizmu i profašističkim sentimentima, te kao dokaz da je ideološka orijentacija pojedinih državnih institucija protivna rezultatima i tradiciji antifašističke borbe na ovim prostorima.

Uprava PEN centra osuđuje i smatra neprihvatljivim napade na antifašizam kao principijelno obavezivanje na mir, slobodu, jednakost i toleranciju.

''Vjerujemo da je došlo krajnje vrijeme da se jasno i otvoreno, u skladu s Poveljom i programskim ciljevima Međunarodnog PEN-a, suprotstavimo različitim vidovima ekstremne netoleracije, podjelama, nacionalizmu, radikalizaciji, pa i fašizaciji našeg društva, koja se postupno, a vidljivo širi već tri decenije,'' navodi se u saopštenju.

Podsjećamo, nesuglasice i turbulencije u PEN Centru BiH krenula su nakon protestnog pisma protiv najavljene mise za Bleiburg. Pisci Miljenko Jergović, Ivan Lovrenović, Željko Ivanković, Ivica Đikić, Milo Jukić, Mirko Marjanović, Dragan Marjanović i Mladenko Marjanović, istupili su iz PEN Centra BiH zbog nezadovoljstva reakcijom jednog dijela članstva na misu za žrtve Bleiburga održanu u Sarajevu 16.maja.

Miljenko Jergović je naveo da prestaje biti član, jer ‘ne nalazi svjetonazorske, kulturne ni identitetske veze između P.E.N. centra u Bosni i Hercegovini, u čijem je osnivanju 31. oktobra 1992. sudjelovao, i P.E.N. centra u Bosni i Hercegovini koji danas postoji’.

Ivan Lovrenović je u pismu naveo kako je razloga za distanciranje i izlazak iz PEN-a bilo i ranije, a da je objavljenim pismom nestao i posljednji razlog za ostanak u njemu.

Nastavljajući aktivnosti započete protestnim pismom iz PEN Centra kažu da ukazuju na potrebu daljeg, mnogo konkretnijeg i energičnijeg djelovanja protiv odranije postojećih, ali i novih oblika historijskog revizionizma.

Također navede da sistem obrazovanja i vaspitanja, vjerske institucije i njihovi kulturno-obrazovni ogranci, kao i politički akteri u državi i društvu – uz sva prava na različitosti u demokratskim slobodama i djelovanju – moraju poštovati civilizacijske dosege i vrijednosti sadržane u tekovinama antifašizma, oslobođene sve očiglednijih pokušaja usmjerenih na otvoreno poništavanje njegovih istorijskih/povijesnih/historijskih dosega.

XS
SM
MD
LG