Dostupni linkovi

Britanija planira vazdušne mostove umesto karantina


Aerodrom Hitrou
Aerodrom Hitrou

Britanska vlada razmatra uvođenje vazdušnih mostova sa nekim zemljama kako bi putnici izbegli karantin, javljaju britanski mediji.

Velika Britanija, koja je nakon SAD druga zemlja u svetu po broju žrtava i zaraženih korona virusom, postepeno ublažava mere uvedene krajem marta. Da bi sprečila širenje zaraze, London je najavio uvođenje karantina za međunarodne dolaske.

Putnici koji od ponedeljka ulaze u Veliku Britaniju, moraju da budu u izolaciju 14 dana, što su kritikovali zaposleni u avio saobraćaju i turizmu, i upozorili da bi to moglo da ima katastrofalne posledice po njihove sektore.

Međutim, britanski dnevnici najavljuju da se razmatra ublažavanje mere karantina.

Vlada, koja je saopštila da će svake tri nedelje preispitivati mere, planira da dozvoli vazdušne mostove do kraja meseca, kako se bliže letnji odmori, piše danas Tajms.

Kako piše londonski dnevnik, zemlje sa kojima bi Velika Britanija mogla da uspostavi vazdušne mostove biće izabrane u skladu sa njihovim ekonomskim značajem za Britaniju, stepenom rizika od prenošenja virusa, brojem putnika i merama na aerodromima.

Putnici koji dolaze iz Grčke, Australije i Portugala mogli bi da izbegnu karantin, piše Dejli telegraf i dodaje da je premijer Boris Džonson "lično naklonjen" uspostavljanju vazdušnih mostova.

Putnici koji su u karantinu, moći će da izađu u kupovinu hranu ili lekova, koriste javni prevoz i po potrebi da menjaju mesto boravka, piše Gardijan.

Ovaj predlog će biti danas predstavljen poslanicima koji se nakon pauze vraćaju u parlament.

XS
SM
MD
LG