Dostupni linkovi

Trump pozvao guvernere saveznih država da 'zaustave nasilne proteste'


Američki predsjednik Donald Trump
Američki predsjednik Donald Trump

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je u ponedjeljak sve američke savezne države da zaustave sa nasilnim protestima, rekavši kako bi zvaničnici trebali “dominirati” te uhapsiti ljude kako bi uspostavili red nakon šeste noći protesta zbog smrti Afroamerikanca Georgea Floyda. Protesti su također praćeni pljačkom i vandalizmom.

“Morate dominirati”, rekao je Trump guvernerima u privatnom pozivu, saopštio je New York Times, prenosi Reuters. “Ako ne dominitare, gubite vrijeme, pregazit će vas, izgledat ćete kao gomila kretena”, rekao je Trump tokom telefonskog poziva.

Desetine gradova širom Sjedinjenih Država nalaze se pod policijskim satom.

Na desetine demonstranata je uhapšeno, nekoliko policajaca je povrijeđeno, ali je bilo i slučajeva da se policajci pridružuju protestima.

Federalna agencija za upravljanje u kriznim situacijama izvjestila je o “značajnim” građanskim nemirima u 36 američka grada, a jedna osoba je ubijena tokom noći u Luisvilleu u Kentucky-ju, gdje su policija i trupe Nacionalne garde uzvratili vatru u pokušaju da rastjeraju gomilu ljudi.

Nemiri su krenuli nakon, prvobitno, mirnih protesta zbog smrti Afroamerikanca Georgea Floyda koji je umro nakon hapšenja u Minneapolisu, u američkoj državi Minnesoti.

Video snimak hapšenja prikazuje bijelog policajca koji drži svoje koljeno na vratu Floyda. Derek Chauvin, sada otpušteni policajac, optužen je za ubistvo trećeg stupnja i ubistvo iz nehata drugog stepena, na sudu bi se trebao pojaviti 8. juna.

Prema zakonima Minnesote, ubistvo trećeg stepena se definiše kao izazivanje smrti „činjenjem nepobitno opasnog čina prema drugim u stanju suženog uma“, ne mareći za život i bez namjere da se izvrši ubistvo.

Ubistvo iz nehata drugog stepena podrazumijeva da „osoba nerazumno rizikuje i svjesno koristi priliku da izazove smrt ili ozbiljne tjelesne povrede drugome“.

Floydova smrt posljednja je u nizu sličnih događaja koji su potaknuli negodovanje zbog rasizma policijskih snaga.

Glasnogovornica Bijele kuće Kayleigh McEnany rekla je za američki kanal Fox News da Antifa, antifašistička grupa, “sigurno stoji iza nasilja”.

Trump je ovu organizaciju označio kao terorističkom iako nije jasn da li su bili uključeni u nasilje.

On je osudio ubistvo Georgea Floyda i obećao pravdu, ali nije dao nikakvu značajniju izjavu kako bi se osvrnuo na krizu, navodi Reuters.

Nastavljeni protesti u SAD zbog Floydove smrti
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00

XS
SM
MD
LG