Dostupni linkovi

Vučić: Balkanski gasovod za sigurno snabdevanje


Bugarski premijer Bojko Borisov i predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom inspekcije radova na postavljanju gasovoda u blizini sela Kamenovo, 1. juni 2020.

Zahvaljujući gasovodu "Balkanski tok" Srbija će biti obezbeđena gasom na dug period, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom posete Bugarskoj.

On i premijer Bugarske Bojko Borisov zajedno su obišli radove na izgradnji tog gasovoda, kojim će se dopremati gas iz "Turskog toka", i autoputa u Bugarskoj.

Duž rute kroz Bugarsku u toku je postavljanje cevi za transport gasa. Srbija je u decembru 2019. završila polaganje cevi za svoju trasu.

Kako je 1. juna saopšteno na profilu predsednika Srbije na Instagramu, Vučić je rekao da će se od Beograda do Istanbula putovati manje od sedam sati kada bude završena drumska deonica od Sofije do granice sa Srbijom.

Izgradnja "Turskog toka" još uvek je u toku, a ovom mrežom bi se gasom trebale snadbevati države Balkana i Centralne Evrope.

Projekat u koji je uloženo blizu osam milijardi dolara svečano je otvoren u Istanbulu 8. januara.

Novi gasovod godišnje trebalo bi, shodno najavama, da transportuje 31,5 milijardu kubnih metara gasa iz Rusije. Polovina od toga - 15,75 milijardi kubnih metara rezervisana je za potrebe Turske, dok će druga polovina ići dalje ka južnoj i centralnoj Evropi, između ostalog kroz Bugarsku, Srbiju i Mađarsku.

Gradnja 'Turskog toka' u tišini
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:38 0:00

XS
SM
MD
LG