Dostupni linkovi

Hrvatski Crveni križ dijeli pakete hrane otpuštenima zbog pandemije


Sa konferencije za tisak Hrvatskog crvenog križa o osiguranoj pomoći
Sa konferencije za tisak Hrvatskog crvenog križa o osiguranoj pomoći

Hrvatski Crveni križ osigurao je 11.550 paketa hrane za osobe koje su zbog krize uzrokovane pandemijom COVID-19 ostale bez posla, a nemaju pravo na naknadu sa Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

"U Hrvatskoj je od proglašenja pandemije 11. ožujka do prvog ozbiljnijeg ublažavanja mjera 11. svibnja oko 25.000 ljudi izgubilo posao", kazao je izvršni direktor Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt.

Dio njih našao je novi posao, dio njih ostvario je pomoć nakon prijave na Hrvatski zavod za zapošljavanje, a za one koji nemaju pravo na tu naknadu osigurani su paketi, vrijednosti po osobi oko 250 kuna (oko 35 eura).

Paketi u kojima je brašno, riža, ulje, tjestenina, mesne i riblje konzerve, šećer i marmelada mogu se preuzeti od 1. lipnja u lokalnim društvima Hrvatskog Crvenog križa širom zemlje, rečeno je na konferenciji za tisak u Zagrebu.

"Naravno da im ovi paketi neće promijeniti život, nego će im pokazati ono što je najvažnije – da ipak postoji netko tko o njima brine, i tko vodi računa da su socijalno ugroženi", poručio je Markt.

U Hrvatskom Crvenom boje se da će ekonomske posljedice biti mnogo teže i ozbiljnije nego što su bile one zdravstvene, te navode kako u devetom mjesecu planiraju još jednu ovakvu akciju.

Tokom ljeta će, najavili su, zajedno sa donatorima razraditi projekt nabave zaštite opreme za socijalno ugroženo staračko stanovništvo, njih 15.900 korisnika Hrvatskog Crvenog križa.

Hrvatski Crveni križ je sa 1.606 zaposlenih i 3.481 volonterom obavio tokom epidemije 191.242 posjeta kućanstvima starijih osoba, podijeljeno je 347 tona hrane, 38.020 litara vode, 9.236 setova osobne higijene i 1.441 set higijene prostora. U 72.553 volonterska sata tijekom epidemije nijedan volonter nije obolio.

Korisnici paketa Hrvatskog crvenog križa su osobe koje u trenutku gubitka posla nisu imale devet mjeseci rada unazad 24 mjeseca. Oni koji imaju tih devet mjeseci rada u tom razdoblju ostvaruju pravo na pomoć od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

XS
SM
MD
LG